Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мразя лъжите". Борисов иска всеки ден да се повтаря, че няма Стратегия за детето


Премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.
Премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

Той определи като "лъжи" твърдения на родители, че има приета стратегия, която предвижда деца да се отнемат от родителите им.

„Мразя лъжите. Национална стратегия за детето 2019-2030 година няма. На социалния министър възлагам – сутрин като стане, на обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма, защото във Фейсбук, включително, и протести готвят", каза Борисов.

„Да са сигурни хората и да спре спекулацията, че ще отидат да ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна двойка от трети род или нещо подобно", каза още премиерът.

Проектът на стратегия беше публикуван за обществено обсъждане през февруари, а по-късно беше оттеглен по настояване на премиера заради вълната от протести. Документът предлага пълна забрана на телесните наказания, както и дефиниция на термина „дете в риск" и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблеми. Това предизвика протести с опасения, че децата могат лесно да бъдат отнемани от родителите им. Социалният министър Бисер Петков определи подобни твърдения като фалшиви новини.

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца“, гласеше съобщението на социалното министерство.

Седем от десет деца в България са жертва на насилие в семействата си. 60% от това насилие се дължи на претенции на родителите към поведението им и оценките в училище, показват данните от изследване, проведено в края на 2018 г. от Синдиката на българските учители и МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG