Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Kато сме роднини на Карадайъ, не трябва да живеем ли?" Бизнес моделът в семейното Борино


"Вили Чала" се предлагат свободно срещу цени по договаряне.
"Вили Чала" се предлагат свободно срещу цени по договаряне.

Усилени улични ремонти са превзели смолянското село Борино, родното място на Мустафа Карадайъ. Машини режат асфалт, работници копаят, прах се носи във въздуха. Пътят, който води към кметството е разбит, но краят на ремонта се вижда - работниците не спират работа дори и в дъждовен ден като днешния.

Кметът Мустафа Караахмед се гордее, че за малко над 3 години от началото на мандата си е осигурил повече европейски средства за общината, отколкото районът е имал десетилетие преди това.

Караахмед е шурей на лидера на ДПС, което значи, че е женен за сестрата на съпругата на Карадайъ. Роднинските връзки между двамата излязоха на показ по-рано този месец, когато стана ясно, че близки на Мустафа Карадайъ са построили къщи за гости с европейски пари, печелили са обществени поръчки, а освен това заемат и ключови постове в района.

Гордостта и притеснението на кмета

Сериозна част от европейските средства и от общинския бюджет, отиват именно за реконструкция на пътища. Чрез безвъзмездна помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) от над 2.9 млн. лв. пък е подменена цялата водопреносна мрежа и предстои изграждане на пречиствателна станция.

Кметът на Борино обаче се притеснява от обезлюдяването на селото. Младите бягат, а по-възрастните все по-трудно свързват двата края, защото традиционният им поминък, като животновъдство и отглеждане на картофи, отдавна замира.

Не е такъв случаят със семейството на самия Караахмед. Заедно със съпругата си той е развил успешен бизнес с къщи за гости, финансирани от европейските фондове. Със същото се занимава и семейството на брата на жена му. Който има и строителна фирма, печелила в миналото обществени поръчки от общината.

„По общия ред и със силни консултантски фирми“

„Ние, като сме роднини на Карадайъ, не трябва да живеем ли? Тогава той не знаеше за тия къщи и изобщо за какво става въпрос. В смисъл, че ние си кандидатствахме по общия ред и силни консултантски фирми – те ни помагат – и спечелихме проекта, какъв е проблемът?“

Така кметът на община Борино коментира пред Свободна Европа разкритията на сайта „Биволъ“, че роднини на лидера на ДПС са спечелили четири проекта за изграждане на къщи за гости по европейската Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Срещата с него е в полупразното кметство, оживено единствено от възрастния пазач, пушещ пред входа. Първоначално Караахмед не иска да говори по темата, защото „много негативно отразявате“, но в крайна сметка се съгласява, че е важно да представи и своята позиция. Налага се известно време да бъде убеждаван да застане пред камера.

В публикацията си за бизнеса на Караахмед разследващият сайт акцентира на факта, че основен разпределител на средствата по ПРСР е друг кадър на ДПС – родената в близкия град Девин Атидже Алиева-Вели, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с ресор именно тази програма. В момента тя е и кандидат за евродепутат от листата на Движението.

"Нито Карадайъ беше председател на ДПС, нито Атидже Вели беше в ДФЗ да отговаря за ПРСР"

„Къщите за гости бяха одобрени 2010 и 2011 г. и внушението на някои медии е, че едва ли не г-н Карадайъ е влиял и г-жа Атидже Вели. Значи, нито г-н Карадайъ беше председател на ДПС тогава, нито Атидже Вели беше във фонд „Земеделие“ да отговаря специално за Програма за развитие на селските райони. [...] Те са два проекта, не са четири, както се цитира“, обяснява кметът на Борино.

Към момента, когато са отпуснати въпросните субсидии по ПРСР, Карадайъ е организационен секретар на ДПС, който координира всички местни структури на партията. Тогава Вели действително не е зам.-шеф на ДФЗ, но е началник на сектор „Методология и контрол” в дирекция „Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони”, обработваща документите на кандидатите за подпомагане по европрограмата.

Мустафа Караахмед пък е в ръководството на община Борино от началото на 90-те години, когато става и член на ДПС. В периода, в който със съпругата си Затие печелят проекта за къщи за гости в съседното село Чала, той се занимава с частен бизнес в сферата на строителството и туризма, както е видно от биографията му, публикувана в сайта „Kmeta.bg”. Той е зам.-кмет на Борино от 1991 до 1995 г., избран за общински съветник през 1995 г., отново зам.-кмет от 1999 до 2009 г. и накрая кмет на общината от 2015 г. досега.

„Обектът си работи по предназначение“

„Аз кандидатствах, тогава (2010 г.) не съм бил на някаква служба – нито съм бил зам.-кмет, нито съм бил кмет – кандидатствах, одобриха проекта, изпълнихме го и в момента си работи по предназначение. И след като станах кмет, нали законът го изисква така, прехвърлих моите акции на моята съпруга, която в момента стопанисва обекта и обектът си работи по предназначение. Приемат се гости, имаме сайт, всеки, който реши, е добре дошъл, тъй че нямам никакви притеснения“, добавя Караахмед с уточнението, че клиенти са му били над 100 души.

Уверява, че не се притеснява от нищо, защото изпълнението на проекта му регулярно е проверявано от фонда и няма проблем да бъде проверен и от прокуратурата. В момента тя преглежда документите на всички къщи за гости, субсидирани от Брюксел, но информация за хода на проверката засега липсва.

Проектът на Мустафа и Затие Караахмед, кръстен „Вили Чала“, включва две двуетажни къщи и една едноетажна механа в началото на село Чала, намиращо се на 8 км западно от Борино. Отпуснатото еврофинансиране е на стойност 391 160 лв.

До къщите в момента се стига трудно заради ремонт на тесния път до селото, който включва сеч, укрепване на скат и изграждане на подпорни стени. Комбинацията от тежка строителна техника и пролетния дъжд обаче създава сериозни предпоставки за закъсване в калта.

Фирмата, стояща зад проекта, е „Чала Инвест“ ООД, чийто управител е съпругата на кмета на Борино. Той твърди, че ѝ е прехвърлил акциите си, след като поема ръководството на общината. „Чала Инвест“ има годишни финансови отчети от 2010 до 2014 г., след които такива липсват, показва справка в Търговския регистър. Според последния публикуван отчет, тя е имала 27 000 лв. приходи и 11 000 лв. загуба.

Караахмед обясни пред Свободна Европа липсата на отчети на фирмата след 2014 г. с обстоятелството, че „сигурно ги преработват и става бавно“. Това обяснение обаче звучи странно предвид факта, че на базата на посочените в тях данни отдавна трябва да са изчислени и платени данъци.

„Вили Чала“, стопанисвани от „Чала Инвест“, действително имат собствен сайт, в който се предлага още една къща за гости – „При езерото“. Тя се намира в местността Кастракли, край Борино и също е построена по проект от ПРСР на стойност 128 290 лв.

Тя обаче е още по-трудно достъпна, тъй като до нея се стига по планински път и ако човек не е с високопроходим автомобил, е почти невъзможно да мине по него.

Фирмата, спечелила субсидията, е „Трока“ ЕООД, чийто едноличен собственик и управител е Гюлтен Кючюк. Видно от Търговския регистър, това дружество има годишни финансови отчети от 2008 до 2015 г., но след това такива също липсват. Гюлтен Кючюк не бе открита за коментар. В последния отчет на „Трока“ за 2015 г. са отбелязани 9000 лв. приходи и 10 000 лв. загуба.

ДПС в Борино: семейна история за европроекти и обществени поръчки
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Прави впечатление, че „Вили Чала“ и „При езерото“ не се предлагат в най-популярните сайтове за онлайн резервиране, като Booking и Trivago, където има десетки други обяви за къщи за гости и хотели в региона. Обява за „Вили Чала“ все пак има в сайта „Почивка“, но такава за „При езерото“ липсва. Двата обекта не излизат и при търсене в Google Maps.

„Биволъ“ описа още два проекта, свързвайки ги със роднините на лидера на ДПС – за „Изграждане на вилно селище за селски туризъм в местност Подмолата, с. Чала” за 244 530 лв. и за „Къща за гости, преустройство на съществуващ етаж и надстройка на още един етаж” за 281 321 лв. Кметът Караахмед обаче отрича семейството му да има общо със собствеността в тях. Но все пак признава, че съпругата му управлява фирмата „Извора Инвест“ ЕООД, стояща зад втория проект, тъй като собствениците ѝ били в чужбина.

Семейни връзки и обществени поръчки

Гюлтен Кючюк е омъжена за Невредин Кючюк, брат на Затие Караахмед и Джеврие Карадайъ – съпруга на лидера на ДПС. Невредин Кючюк е едноличен собственик и управител на „Виденица-2004“ ЕООД, която по данни на „Биволъ“ е спечелила самостоятелно или в консорциуми през годините обществени поръчки в Борино за над 3.5 млн. лв.

Разследващият сайт обръща внимание и на друга фирма – „Комерс-Борино“ ООД, която е била изпълнител по обществени поръчки в региона за 1.3 млн. лв. Управител и съдружник в това дружество е Ахмед Карадайъ, общински съветник, председател на местната структура на ДПС в Борино и брат на лидера на Движението. Брат на неговата съпруга пък е зам.-кметът на общината Музафер Ахмедов.

„Аз като съм постъпил 2015 г., като кмет на община Борино, нямам нито един договор, който да е сключен с фирма „Виденица“. Значи, фирмата съществува, може би, от 20 години, тези обекти се изпълняват преди да стана аз кмет на общината, тъй че там нямам никакъв конфликт на интереси“, отговаря по този повод Мустафа Караахмед.

"Моят зам.-кмет няма нищо общо с нещата, защото нито е участвал в процедурите, нито е бил в някаква комисия"

Попитан за роднинската връзка на неговия заместник с брата на Мустафа Карадайъ, кметът на Борино заявява: „Моят зам.-кмет няма нищо общо с нещата, защото нито е участвал в процедурите, нито е бил в някаква комисия, нещо да влияе по някакъв начин за спечелването на даден обект.“

„Борино-Комерс“ си е фирма, която – аз нямам също конфликт на интереси там, тя си кандидатства и мисля, че по мое време един обект е изпълнен, но там също нямам конфликт на интереси, защото нямам никакви роднински връзки“, добавя кметът Караахмед.

Една от обществените поръчки, спечелени именно от „Виденица-2004“ и „Борино-Комерс“ през юни 2011 г., е за изграждане на подпорни стени и укрепване на скат по пътя между Борино и Чала, както и за подпорни стени по пътя между Тешел и Буйново. Той е бил на стойност близо 300 000 лв.

Течащата в момента нова реконструкция на пътя между Борино и Чала е по европроект за над 5.2 млн. лв. и включва и рехабилитация на пътя между Борино и местността Кастракли. Случайно или не, именно в Чала и местността Кастракли се намират къщите за гости, стопанисвани от семействата на кмета и брата на съпругата му.

Изпълнител на поръчката за ремонта на двата пътя е дружеството „ИСА 2000“ ЕООД на съакционера на Гриша Ганчев във футболния „ЦСКА-София“ Юлиян Инджов, което очевидно е абсолютен лидер в изпълнението на обществени поръчки в региона напоследък. Само за последната по-малко от година компанията е спечелила конкурси за ремонти на пътища в Борино за близо 6.5 млн. лв. За сравнение такъв е размерът на целия общински бюджет за 2019 г. „ИСА 2000“ укрепва пътя и изгражда нови подпорни стени и в отсечката Кричим Михалковo Девин.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG