Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайван стана първата държава в Азия, която узакони еднополовите бракове


ЛГБТ активисти празнуват пред сградата на парламента в столицата Тайпе.
ЛГБТ активисти празнуват пред сградата на парламента в столицата Тайпе.

Тайван стана първата държава в Азия, която легализира еднополовите бракове, съобщи Би Би Си. Парламентът на островната страна прие законопроекта, предложен от правителството, с 66 гласа „за“ и 27 „против“. Той ще влезе в сила след като президентът го одобри.

До приемане на поправките се стигна след решение на Конституционния съд от 2017 г., според което еднополовите двойки трябва да имат право да сключват брак. Тогава на парламента беше даден срок от две години да приеме законови промени, които да позволят това да се случва на практика.

Решението на съда срещна смесени реакции от обществото и затова правителството инициира референдум. Според мнозинството от гласувалите тогава (67%) еднополовите бракове не трябва да бъдат узаконени, защото според законовата дефиниция бракът е съюз между мъж и жена.

Затова правителството реши да не променя това определение, а вместо това да приеме отделен закон за еднополовите бракове. Според него двойките от един и същи пол ще имат право да осиновяват деца, но при режим, различен от този за семействата от различни полове.

Решението на депутатите беше определено като историческо и прието с аплодисменти от ЛГБТ активисти, които се събраха пред парламента в Тайпе въпреки проливния дъжд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG