Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатът от БСП Манол Генов е невинен. Не е купувал гласове в затвора със 100 лв.


Манол Генов (в средата) подкрепя заедно с колегата си Димитър Данчев (вляво) и евродепутата от БСП Момчил Неков протеста на българските транспортни фирми в Страсбург през март.

Депутатът от БСП Манол Генов, който през юни 2017 г. се отказа от имунитета си по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, е оправдан от Софийския градски съд (СГС) по обвинението, че е купувал гласове в Асеновград.

Той бе изправен пред съда за това, че „на неустановена дата“ през март 2017 г. е дал на другия подсъдим по делото Николай Христев 100 лв., които са предадени на трети човек, който от своя страна ги е предал на затворник. Целта била с тях да купува гласове в полза на БСП в затвора.

Съдия Евелина Папазян обаче приема обвинението за недоказано. Христев също е оправдан по този сюжет на прокуратурата, но е осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лв. за това, че дал 500 лв. на Рюстем Карагерен, с които да бъдат купувани гласове в Асеновград. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Макар обвинението срещу депутата Генов очевидно да е прието за напълно несъстоятелно от съда, то стана повод за сериозен политически скандал между управляващите и социалистите, довел до оставката на бившия председател на парламента Димитър Главчев.

На 12 ноември 2017 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че „в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници“. Тогава той не спомена имена, но очевидно имаше предвид точно Генов, доколкото към онзи момент той бе единственият обвиняем депутат за купуване на гласове.

В отговор на Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете остра декларация от парламентарната трибуна, с която предизвика Главчев да я изгони от пленарната зала. Това пък доведе до заплаха за бойкот от страна на опозицията, докато председателят на парламента не сдаде поста. Така се стигна до смяната на Главчев с Цвета Караянчева.

Встрани от тези събития прокуратурата реши да привика Борисов, за да му снеме обяснения за замесените в наркотрафик. От въпросната проверка обаче съвсем очаквано не излезе нищо.

Липсата на резултат бе обяснена по следния начин от Цацаров: „Мисля, че трябва да правим разлика между политически изказвания и действително подаване на сигнали за престъпления. Политическите изказвания в тази сграда (парламента) очевидно са доста силни и те са силни, защото такова е предназначението на сградата. Но да се хаби ресурс на прокуратурата за политически изказвания, било то на премиера, било то на лидера на опозицията, някак си ми се струва доста пресилено.“

Facebook форум

XS
SM
MD
LG