Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов видя намеса на Радев в независимостта на съдебната система


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов видя намеса в независимостта на съдебната система в консултациите при президента Румен Радев във връзка с избора на следващия главен прокурор. Това се разбра от думите му пред журналисти по време на инспекция на строителството на автомагистрала „Хемус“.

„Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи“, каза Борисов, цитиран от БТА.

„Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, коментира още Борисов.

Радев вече се срещна с председателите на двете върховни съдилища и настоящия главен прокурор. Предстоят разговори с членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

По-рано Борисов застана зад идеята на Кирилов за приемане на критерии и процедура, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на „тримата големи“ - председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Те аргументират позициите си с препоръките към България от Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, които в действителност са насочени към създаване на процедура за контрол на главния прокурор, а не на председателите на ВКС и ВАС. Борисов коментира наскоро, че няма доверие на председателя на ВКС Лозан Панов, защото той се изявява като политическо лице.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG