Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Димов, който се върна от Ню Йорк, за да подкрепи ЛГБТИ младежите тук


Иван Димов, основател на фондация Single Step, която помага на ЛГБТИ младежи и техните родители
Иван Димов, основател на фондация Single Step, която помага на ЛГБТИ младежи и техните родители

Защо човек би изоставил успешна кариера като банкер в САЩ? За да основе фондация, която подпомага ЛГБТИ младежи в България. Това е направил Иван Димов след като 25 години е живял на места като Ню Йорк и Сидни, а сега е тук, където най-вероятно отбелязва днешния Международен ден за борба с хомофобията като един от лично неговите дни.

Димов е работил като инвеститор предимно в медии, телекомуникации и технологии, докато един ден една случайна среща не го е накарала изцяло да промени живота си.

Пред сайта Interview.to той разказва как преди 4 години по време на отпуск в България, той се запознава с младеж, който споделя с него, че е направил опит за самоубийство. Причината е, че майка му го е завела на психиатър, за да бъде излекуван от "болестта си". А именно, че е гей.

"В България няма никаква помощ за ЛГБТИ деца и техните родители", казва той във видео на сайта на фондацията, която основава непосредствено след срещата с момчето – Single Step.

Това са деца, които имат правото да се развиват като личности. Имат правото да живеят достоен живот, както всеки един от нас", казва Димов.

За самия него също не е било лесно да каже на близки и приятели, че е гей. Той е роден в Стара Загора и е бил в гимназията "по комунистическо време". "Така съм бил възпитаван, че дори когато отидох в Америка, в колеж, където имаше най-правилната среда, която да ми помогне да бъда себе си, аз продължавах да се крия", казва той в Interview.to.

Когато стартира фондацията си, Димов решава да събере пари за нея, прилагайки един изключително популярен в САЩ метод – спорт за благотворителност. За 12 седмици той завършва 12 маратона в различни градове в Европа. Второто предизвикателство е да направи 10 000 повторения за 15 часа - 1 667 набирания, 3 333 лицеви опори и 5 000 клека.

Така той комбинира страстта си към спорта и тренировките с новата си кауза – да помогне на ЛГБТИ тийнейджърите в България, давайки им възможност да разговарят с някого и да намерят подкрепа в историите на други като тях.

„Вярвам, че с човешки разговор и диалог нещата в България ще се променят“, казва оптимистично настроеният Иван Димов в интервю за bTV.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG