Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев е свързан с основния свидетел по делото срещу Иванчева


Иван Гешев
Иван Гешев

Зам.-главният прокурор Иван Гешев е свързан със строителния предприемач Александър Ваклин - основния свидетел по делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Това съобщи близкият до Цветан Василев сайт „Фрогнюз“, а информацията беше потвърдена от „Капитал“.

От публикацията става ясно, че жената до Гешев - Детелина Ханчева, е свързана с Марио Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с Ваклин. Пред „Капитал“ Ваклин казва, че реалното му сътрудничество с Кърковски приключва през 2009 г., а след това остава само на хартия. Проверка обаче показва, че съвместното им дружество за продажба на недвижими имоти "София Централ Б" продължава да извършва дейност до април 2018 г. До тогава те са и съакционери в дружеството "МС Консулт 2004", което е отчело дейност за 2017 г.

Ханчева пък държи 25% от собствеността в учредената през 2013 г. фирма ОТЕА ООД. Такъв дял има и дружеството "М Консулт 95" ЕООД с управител Кърковски. От 2014 до 2017 г. Детелина Ханчева придобива няколко имота от друга фирма - "МС Консулт 2010", чийто управител е отново Марио Кърковски.

Няма обаче публична информация, че Гешев има връзка с Ханчева, изтъква „Капитал“. В декларацията си пред Сметната палата той е отбелязал, че живее с някого на семейни начала, но не иска тази информация да се публикува. До 12 април т.г. фирмата на Детелина Ханчева "Дейна Ди Консулт" е била регистрирана на адрес във Волуяк, на който адрес през 2016 г. е въведен в експлоатация строеж с възложител Иван Гешев.

Пред "Дневник" Гешев отказа да коментира "лични въпроси" и нито потвърждава, нито отрича твърденията в публикацията.

Иван Гешев присъстваше на акцията срещу Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Той е и сред най-активните преставители на прокуратурата пред медиите във връзка с това дело. Негови резолюции има по множество документи от разследването, включително и по молби от Иванчева. Връзката с основния свитедетел по делото може да постави под съмнение обективността на институциите.

В мотивите към 20-годишната присъда на бившата районна кметица съдът приема, че има провокация към подкуп от страна на строителния предприемач Александър Ваклин. Според Наказателния кодекс (НК) провокирането на пpeдлaгaнe, дaвaнe или пoлyчaвaнe нa пoдĸyп c цeл дa нaвpeди нa oнзи, ĸoйтo дaдe или пpиeмe пoдĸyпa се наказва с лешаване от свобода. Ваклин обаче е подбуждал към искане на подкуп, а такава хипотеза липсва в закона.

В мотивите на съдия Иво Хинов е записано, че провокацията постфактум е пасивна и така не е повлияла на cпpaвeдливocттa нa пpoцeca и нa пpиcъдитe, а действията му може да се приемат като такива на oтopизиpaн oт дъpжaвaтa aгeнт пoд пpиĸpитиe, макар че законът не предвижда това за частни лица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG