Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка след уличаващ видеозапис


Хайнц-Кристиан Щрахе
Хайнц-Кристиан Щрахе

Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка заради видеозапис, който го уличи в размяна на държавни поръчки срещу политическа подкрепа от потенциален руски инвеститор, съобщи "Ройтерс". Кадрите, от видеото показват неформална среща през 2017 г., проведена в Ибиса три месеца преди парламентарните избори в Австрия с участието на вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе и жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Записът беше публикуван в петък от списание „Шпигел“ и вестник „Зюддойче цайтунг“.

Щрахе заяви, че се оттегля, за да предотврати разпадането на управляващата коалиция, въпреки, че не е нарушил никакви закони, предаде ДПА. На пресконференция в събота той се извини за постъпката си, като я нарече "изключително злепоставяща, пиянска афера".

"Държах се като тийнейджър", обясни Щрахе, като добави, че се извинява на жена си и че всиско, което се е опитвал да направи, е било, за да впечатли привлекателна жена.

Във видеозаписа жената, твърдяща, че е племенница на руски богаташ, заявява, че иска да инвестира 250 млн. евро в Австрия, а Щрахе отговаря, че инвеститорът може да се надява да получи строителни проекти на завишени цени, които преди това са били поверявани на австрийската компания Щрабаг (Strabag). В замяна той иска партията му да получи дарения и обяснява как те могат да бъдат преведени през неправителствена организация. Той уточнява, че благодетели са прехвърляли суми от 1-2 млн. евро за партията чрез организацията и по този начин е бил избягван контролът от сметната палата.

В записа е уловено и предложение от страна на Щрахе към неговата събеседничка да закупи най-големия вестник в страната „Кронен цайтунг“, който да му окаже подкрепа по време на кампанията преди изборите.

„Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени. Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката", казва Щрахе в записа.

Стана ясно още, че срещата е била организирана от Йохан Гуденус – член на АПС, който е получил образование в Русия.

В писмено заявление Щрахе обяви, че на няколко пъти, по време на срещата е заявил, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено, което бе потвърдено от „Шпигел“. Лидерът на АПС окачестви срещата като „строго частна“.

От опозицията веднага поискаха оставката на Щрахе и свикването на нови парламентарни избори, а сметната палата на Австрия поиска АПС да даде информация за това как се финансира.

Очаква се днес австрийският канцлер Себастиан Курц да направи изявление по случая. Според "Ройтерс" скандалът е толкова голям, че е възможно да доведе до падането на правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG