Връзки за достъпност

Извънредни новини

СССР срещу кримските татари. 75 години от една забравена депортация


Жена в традиционна дреха на кримските татари е излязла на улицата в Симферопол, за да вземе участие в събитията в памет на депортираните през 1944 г.
Жена в традиционна дреха на кримските татари е излязла на улицата в Симферопол, за да вземе участие в събитията в памет на депортираните през 1944 г.

Те не са приели властта на СССР в Крим и са платили висока цена за тази позиция: Сталин ги е изселил от родното им място. Става дума за кримските татари, коренни жители на размирния днес полуостров, които са депортирани през 1944 г.

Днес историята е сякаш натикана в ъгъла - никой не забранява разказа за нея, но темата рядко си проправя път в публичното пространство. А и анексията на Крим от Русия не помага особено. През уикенда няколко десетки кримски татари отбелязаха мрачната годишнина в Симферопол, обкръжени от доста по-многобройна от тях полиция, която им напомняше, че нямат разрешение да се събират.

Така и отмина тази дата - със стотина души, произнасящи молитви в градския парк, където се издига малък паметник, посветен на жертвите.

Кримските татари живеят на полуострова от векове.

През май 1944 г. съветският диктатор Йосиф Сталин заповядва изселването на общността, която се състои от близо 190 хиляди души. Той обвинява нейните представители в измяна по време на Втората Световна война заради оказвано съдействие на нацистите.

По-голямата част от населението е изпратена в специални селища в съветската република Узбекистан. Близо 8 хиляди души намират смъртта си по време на двуседмичното преселване.

Тежките условия в „новия дом“ на кримските татари, свързани с глад, заболявания и лоши условия на труд, убиват един на всеки трима депортирани в първите години. Или повече от 75 хиляди души.

Няколко поколения кримски татари израстват далеч от дома си и чак през 1989 г. получават разрешение да се върнат в предишния си дом.

По време на заточението им Москва забранява на кримските татари да използват собствения си език за обучение и образование. Не е разрешено и издаването на книги, вестници и списания. В периода 1944-1989 земите им попадат в ръцете на други хора, главно етнически украинци и руснаци, които се настаняват в домовете им след депортацията.

Това превръща завръщането на татарите в Крим в ново сериозно предизвикателство. Тяхната нова борба се състои в това да бъдат признати и приети на мястото, което преди това е било техен дом.

Благодарение на съвместна работа с украинското правителството, малко по малко успяват да изградят училища, джамии, а вестници, радиа и телевизии започват да публикуват и излъчват на езика на кримските татари.

Целият процес отново е прекъснат през 2014 г., когато руски военни окупират кримския полуостров, който по-късно е анексиран и става част от Русия. Мнозинството от кримските татари се обявява срещу поемането на властта от страна на руснаците.

От 2014 г. близо 10 хиляди татари напускат Крим, този път депортирайки се сами от земите на дедите им.

Певицата Джамала, която произхожда от кримските татари, спечели конкурса „Евровизия“ през 2016 г. с песента „1944“, посветена на депортацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG