Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Втора фаза на революцията". Пашинян и съдебната реформа в Армения


Министър-председателят на Армения Никол Пашинян.
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян поиска радикална реформа на съдебната система в страната като „втора фаза“ на безкръвната революция, която преобърна страната преди година.

„Арменският народ все още гледа на съдебната система като на останка от предходното корумпирано правителство“, каза Пашинян в реч пред лидери на армията, съдебната система и политическите партии. Той добави, че в последните 12 месеца е формирана легитимна изпълнителна и законодателна власт, но съдебната система остава под влиянието на предходното управление.

"Дойде време за хирургическа намеса", обяви Пашинян ден след като призова гражданите да блокират входовете на съдилищата и така да протестират срещу освобождаването от ареста на бившия президент Роберт Кочарян, който е обвинен в корупция и организиране на преврат.

Пашинян дойде на власт след вълна от масови протести миналата пролет и наследи на власт Серж Саркисян. В изявлението си арменският премиер обяви също, че всички съдебни решения, които са обявени за нелегитимни от Европейския съд по правата на човека, трябва да бъдат отменени, както и че обмисля прокарването на необходими конституционни промени.

Част от промените ще включват „процес по проверка“ на съдиите, който трябва да покаже дали те могат да служат като независими.

"Не мога да кажа и не искам да се произнасям по законността на съдебните решения. Това не е в правомощията ми... Но е очевидно, че народът изобщо не вярва на тези решения", продълши Пашинян.

Водещите опозиционни партии се обявиха срещу блокирането на съда, заявявайки че решението противоречи на член на конституцията, който не позволява външна намеса в работата на съдебната система.

Привърженици на Пашинян блокират входа на Конституционния съд в Ереван.
Привърженици на Пашинян блокират входа на Конституционния съд в Ереван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG