Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Упорита воля за нанасяне на побой". Как поддръжници на "Нощните вълци" бяха осъдени в Бургас


Светлозар Минов (с черните очила) спори с Иван Панчев (вляво) пред погледа на Атанас Михов (на заден план между тях) секунди преди началото на побоя
Светлозар Минов (с черните очила) спори с Иван Панчев (вляво) пред погледа на Атанас Михов (на заден план между тях) секунди преди началото на побоя

30 юни 2016 г. Малка група от българи и украинци се събират на входа на Бургас откъм магистрала „Тракия“, за да протестират срещу посещението на близкия до Кремъл мотористки клуб „Нощните вълци“. Походът им, озаглавен „Славянски марш 2016“, тогава започва именно от морския град и стига до София.

Началото на посещението на „Нощните вълци“ в България е белязано от побой (в социалните мрежи има запис), нанесен на двама от протестиращите в Бургас от мъже в камуфлажни униформи. По-късно ще стане ясно, че част от тях са членове на свързаните паравоенни организации БНО „Шипка“ и Войнски съюз „Васил Левски“.

На 8 април тази година Бургаският окръжен съд окончателно осъжда Светлозар Минов, Стойчо Гергинчев и Атанас Михов на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди на Иван Панчев и Иво Дошев. Наказанието на Михов обаче става ефективно заради предишна негова условна присъда за кражба, чийто изпитателен срок не е изтекъл.

Тримата подсъдими трябва да платят солидарно 9000 лв. обезщетение и 1500 лв. адвокатски разноски на по-тежко пострадалия Панчев. Той е конституиран и като частен обвинител по делото.

Осъденият ефективно Атанас Михов миг преди да избие телефона от ръката на пострадалия Иво Дошев.
Осъденият ефективно Атанас Михов миг преди да избие телефона от ръката на пострадалия Иво Дошев.

В решението на съдиите Георги Пепеляшев, Даниел Марков и Петя Георгиева се казва, че в случая е проявена „упорита воля за нанасяне на побой”. Посочва се, че „след първата поредица от удари с ръце и ритници в тялото, потърпевшият Панчев успява да се измъкне и да избяга, „но е настигнат и отново подложен на физическо насилие от тримата подсъдими.

"Защитата на политически позиции не оправдава демонстрацията на физическо надмощие"

Съдът не пропуска да отбележи, че пострадалите значително са нагнетявали конфликта, държейки в ръце плакати с нецензурно съдържание. Подчертава обаче, че „защитата на различни политически позиции не оправдава демонстрацията на чисто физическо надмощие над противника“.

На споменатите от съда плакати са изобразени сърп и чук и свастика със знак за равенство между тях, както и рисунка на ръка, показваща среден пръст, на чийто гръб пише: „Путин – терорист номер 1“. От мотивите към решението става ясно още, че конфликтът между двете групи започва с размяна на реплики за и против политиката на руския президент Владимир Путин. Другата засегната тема е „създаването на македонската нация“.

Тогава пострадалият Иван Панчев опитва да заснеме поддръжниците на „Нощните вълци“, но е изблъскан, а след това и съборен на земята с удари с ръце и крака по тялото и главата. Към тях се приближава другият пострадал – Иво Дошев, който също е нападнат.

Непоказвани кадри от началото на побоя при посещението на "Нощните вълци" в Бургас
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

„В следващия момент пострадалият Дошев бил повален на земята от подсъдимия Михов, който му нанесъл удари с ръце и крака по тялото и главата. Към него се присъединил и подсъдимият Стойчо Гергинчев, който допрял електрошокова палка в областта на шията на пострадалия Дошев, от страна на дясното му ухо, при която пострадалият усетил силна болка, която го разтресла. Поради намесата на други присъстващи лица, подсъдимият Михов преустановил побоя над пострадалия Дошев и нападнал падналия на земята пострадал Панчев, на който подсъдимият Минов продължавал да нанася удари с ръце и крака по главата и тялото, описва Бургаският окръжен съд.

Побоят продължава и след като Дошев опитва да се отдалечи, но е застигнат от тримата подсъдими. Тогава другият пострадал се опитва да му се притече на помощ, но е ударен с ръка и електрошокова палка от Гергинчев.

"Несъмнено подбудите в случая надхвърлят мотива за лична саморазправа"

„Установено по безспорен начин е, че изпълнителното деяние по засягане на телесната неприкосновеност на двамата пострадали е осъществено именно на паркинг на бензиностанция OMV, в присъствието на множество граждани. Показвайки надмощие и употребявайки ненужно груба сила, при липсата на съпротива от пострадалите, подсъдимите са удовлетворили и желанието си, да отстранят пострадалите от мястото на конфликта, налагайки своята воля. Несъмнено подбудите в случая надхвърлят мотива за лична саморазправа. Същевременно не са израз на явно неуважение към цялото общество“, обобщават магистратите.

Противно на очакванията, походът на „Нощните вълци“ тогава се разминава без повече инциденти. Вероятно и заради големия брой полицаи, охраняващи пристигането им пред катедралния храм „Александър Невски“ в София.

Случаят в Бургас обаче става повод тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова да заяви, че МВР работи по всички такива групи, които нарушават обществения ред, имат особен тип поведение”, визирайки двете замесени паравоенни организации. Оттогава насам нито един представител на властта не коментира публично дейността на БНО „Шипка“ и Войнски съюз „Васил Левски“, въпреки че те дори провеждат тактически учения с оръжия, които сами промотират в социалните мрежи.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG