Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ временно смекчава санкциите срещу Huawei


Миналата седмица Доналд Тръмп и администрацията му постановиха поставянето на „Хуауей“ в търговския черен списък на китайските компании.

Американското правителство смекчи някои ограничения, които бяха наложени на китайската компания "Хуауей", съобщи Ройтерс.

Търговското министерство на САЩ създаде общ временен лиценз, с който за 90 дни се възстановява възможността "Хуауей" да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализация на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията. Смекчаването на ограниченията цели да помогне на съществуващите клиенти на китайския гигант.

До ситуацията се стигна след като през миналата седмица Доналд Тръмп и администрацията му постановиха поставянето на „Хуауей“ в търговския черен списък на китайските компании. Това доведе до решението на компанията собственик на Гугъл „Алфабет“ от понеделник да спре работата си с китайската компания по всички операции, свързани с хардуерни, софтуерни и технически услуги. Единственото изключение бе свързано с обществено достъпните услуги на Гугъл. Примерът на технологичния гигант беше последван от редица други компании, доставящи компоненти и софтуерни услуги на "Хуауей".

Битката между китайската компания и правителството на САЩ тече от няколко месеца, като американските институции заведоха няколко дела срещу "Хуауей" и също се борят за екстрадиция от Канада на финансовия директор и дъщеря на основателя на компанията Менг Ванджоу, която също получи обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG