Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разкрития на "Шоуто на Слави" Борисов пак заговори за намаляване на партийните субсидии


Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов посетиха Варна
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов посетиха Варна

Ден след като „Шоуто на Слави“ съобщи, че партиите, които имат право на държавна субсидия, са взели по 13,23 лв. на глас вместо по 11 лв. на глас, както предвижда законът, премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ са готови да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии. Това обаче не бива да е за сметка на независимостта от „червените олигарси“, предупреди министър-председателят.

„Олигарсите дават много пари. И ние ясно сме казали, че може да се намалява партийната субсидия, готови сме да участваме в това. Но в никакъв случай не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси”, коментира Борисов.

Според информацията, разкрита в епизод на „Шоуто на Слави“, политическите партии са получили над 6,5 млн. лева повече през 2018 г., отколкото им се полага според броя на гласовете. Тези пари са разпределени между партиите и така се оказва, че те получават държавна субсидия в размер на 13,23 лева на глас.

Информацията е получена от водещия и продуцентите на предаването след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Министерството на финансите. Според водещия Слави Трифонов разликата идва от включването на гласовете „Не подкрепям никого“ и тези за независими кандидати при определянето на сумата за партийните субсидии.

През 2016 г. у нас се проведе референдум, иницииран от Слави Трифонов и сценаристите на предаването му, като един от въпросите беше за намаляване на държавната субсидия за политическите партии от 11 на един лев за всеки получен действителен глас. Над 70% от гласувалите в раферендума подкрепиха намаляването на държавното финансиране, но предложението не стана факт, защото не достигнаха няколко хиляди гласа, за да бъдат резултатите от референдума задължителни.

Преди няколко седмици Трифонов обяви, че предаването му ще спре да се излъчва от 31 юли. Той все още не е обявил дали ще започне нов телевизионен или политически проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG