Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу забраната на абортите в САЩ


Протест срещу забраната на абортите в Алабама
Протест срещу забраната на абортите в Алабама

Хиляди излязоха на протест в различни градове на САЩ, за да се обявят против приетите в няколко щата законопроекти, забраняващи абортите.

Миналата седмица Алабама забрани прекъсването на бременността дори в случаите, в които тя е следствие от изнасилване или инцест. Това е най-стриктният подобен закон в страната. Преди дни Охайо и Джорджия забраниха абортите след шестата седмица от бременността.

Активисти се събраха в Минеаполис, Сан Фанциско и Портланд, за да осъдят решенията, прокарани от доминираната от републиканци законодателна власт в страната.

„Тук съм, защтото тези забрани са скандални и незаконни и ще навредят на много жени“, коментира една от протестиращите пред Ройтерс.

Религиозните организации се надяват съдът, който сега има консервативно мнозинство, да отмени решението от 1973 г. по делото „Роу срещу Уейд“, което тогава установява правото на жената да прекрати бременността си.

Президентът Тръмп е против абортите, но обяви забраната в Алабама за прекалено рестриктивна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG