Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ципрас и Борисов направиха първа копка на газовия интерконектор с Гърция


Алексис Ципрас и Бойко Борисов в Кирково
Алексис Ципрас и Бойко Борисов в Кирково

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас направиха в Кирково първата копка на на газовия интерконектор между Гърция и България.

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи Борисов.

Съоръжението за пренос на газ е един от приоритетните проекти за сигурността и конкурентоспосоността на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. Освен това, през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет ще бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Изпълнителят на газовата връзка е гръцката компания J&P AVAX. Според първоначалните планове на енергийното министерство проектът вече трябваше да е завършен. Това не се случи заради забавени срокове за обществените поръчки. В момента доставчикът на тръбите обжалва процедурата за избор, но според запознати това няма да спре изпълнението на проекта.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин също приветства първата копка на интерконектора. „Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж“, се казва в съобщение от американското посолство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG