Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Армии от тролове налагат екстремни позиции". Послание на стотици български интелектуалци


Емилия Славова, преподавател в Софийския университет и един от авторите на Отвореното писмо
Емилия Славова, преподавател в Софийския университет и един от авторите на Отвореното писмо

"В обществото у нас се наблюдава все по-голяма поляризация. Както в България, така и в глобален мащаб се надига краен национализъм. Излива се огромен финансов ресурс в подкрепа на ултраконсервативни и популистки движения. А у нас се правят активни опити да се размие границата между религията и светската държава".

Това са само част от изводите на стотици български интелектуалци, подписали Отворено писмо към българските граждани по повод празника на българската култура и изборите за европейски парламент.

„Новите медии се използват за манипулиране на общественото мнение, разпространяване на фалшиви новини и всяване на параноични страхове. Армии от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като „глас на гражданското общество“. Подкопава се доверието в авторитети и в основни източници на информация“, се казва още в документа.

Ето защо предподаватели, артисти, журналисти, учители и други призовават българското общество да се обедини около демократичните принципи. „Да се обединим категорично около демократичните принципи и либералните ценности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в основните документи на Европейския съюз”, настояват 525-те подписали.

Някои живеят в България, други са в чужбина, но всички са обединени срещу националистическите и ултраконсервативни настроения, които все повече се засилват в страната.

“Полагат се активни усилия да се върнат назад достиженията в сферата на човешките права и демократичните свободи, постигнати през последните години,“ се казва в писмото.

„Поводът е развихрилата се през последните седмици абсолютно ирационална кампания срещу един невинен документ – Стратегията за детето“, казва Емилия Славова, преподавател в Софийския университет и един от авторите на отвореното писмо. Тя описва този случай като „истерия“, подклаждана с „фалшиви пропагандни тези, лъжливи истории за Норвегия и какво правят с децата в Норвегия.“

Да твърдим, че норвежки гейове искат да дойдат и да вземат нашите деца е абсолютно смехотворно

Една от целите на тази кампания според Славова е и „заглушаването на разумните гласове в обществото“. Затова и те са се обединили зад този символичен акт на публикуване на позиция, с която призовават българските граждани да гласуват на Европейските избори в неделя за партии с ясно изразена „проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация“.

Славова допълва, че наближава 24-ти май – празникът на Българската просвета и култура, което е и повод за припомняне на някои основополагащи социални ценности.

„Ние бихме искали да обърнем внимание на българската идентичност, на това кое сме ние, кои сме ние и да покажем, че ние не сме затворени в тесните си национални граници, а сме част от глобалния свят, част от обединена Европа и не искаме да бъдем изваждани от там“, казва университетският преподавател.

Славова смята, че публичното пространство се нуждае от разсейване на страховете, изчистване от инсинуациите и фалшивите новини, които се разпространяват чрез така наречените нови медии. „Много се надявам хората да разберат, че всеки от нас има възможност да въздейства на обществото“, казва тя и приканва хората да изразят активно своята гражданска позиция, гласувайки в неделя.

"Ние сме в Европа и не искаме да бъдем изваждани оттам"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG