Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруска партия призова за разстрел на политици и журналисти


Скрийншот от предизборния клип
Скрийншот от предизборния клип

Млад мъж, който разстрелва десетки хора в помещение, подобно на пленарна зала. Такъв кадър се съдържа в рекламен клип на партия „Възраждане“, разпространен в сряда чрез Фейсбук страницата и уебсайта на формацията. В този клип стреляме срещу медии като вашата, поясни лидерът на партията Костадин Костадинов в телефонен разговор със Свободна Европа.

Видеото съдържа 10 секунден показен разстрел, извършен с две автоматични оръжия. Той е последван от надпис: „Възраждане. Само ние можем“. Надписът е придружен от кадри на ръка, зареждаща автомат, които заемат половината от екрана. Звук на зареждащо се оръжие допълва картината. Посочен е номерът на бюлетината, под който формацията е регистрирана зa предстоящите избори.

Лидерът на формацията Костадин Костадинов потвърди, че клипът е произведен именно от партията му. Той добави: „С този клип казваме, че в България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу Свободна Европа“.

Кадрите, използвани в първите десет секунди от клипа, са взети от комедийния сериал „Слуга на народа“, в който главната роля е поверена на досегашния актьор и отскоро президент на Украйна Володимир Зеленски, сочи проверка на Свободна Европа. Сцената, в която героят на Зеленски избива всички депутати, е една от най-популярните в Украйна и Русия. Филмът не е показван в България. Клипът на „Възраждане“ не съдържа уточнения за това, че кадрите са част от художествено произведение.

Партията на Костадинов съществува от 2014 г., получава малко над един процент на избори и последователно се обявява за излизане на България от НАТО и ЕС и за преориентиране на страната към Русия. Самият Костадинов е бивш член на две националистически формации – на НФСБ, а преди това и на ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. Месец преди тогавашните избори Костадинов беше арестуван, защото след етнически конфликт в Катуница, бе повел към ромската махала във Варна команда от младежи с бръснати глави.

През 2015 г. Костадинов за втори път се кандидатира за кмет на града, като партията му "Възраждане" влезе в коалиция с "Атака" и "Нова сила", но се класира на пето място. На парламентарните избори през 2017 година „Възраждане“ получи малко над 1% от действителните гласове.

Съдържание, разпространено чрез социални мрежи, не подлежи на регулиране от ЦИК, обясниха пред Свободна Европа представители на институцията. „Към този момент нямаме сигнал по темата. Ако се появи в медия дори можем да се самосезираме, но на този етап нямаме правомощия, а и нямаме изричен сигнал“, обясниха от комисията.

Подбуждането към престъпление е само по себе си престъпление, коментира председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG