Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британски министри поискаха оставката на Тереза Мей


Членовe на Консервативната партия очакват оставката на Тереза Мей в петък
Членовe на Консервативната партия очакват оставката на Тереза Мей в петък

Натискът върху британската министър-председателка Тереза Мей да подаде оставка става все по-силен след като министри от кабинета ѝ се обявиха против новия ѝ план за Брекзит.

Председателката на Камарата на общините в британския парламент Андреа Лийдсъм – влиятелен член на Консервативната партия и привърженик на Брекзит – подаде оставка в сряда. „В новия план за Брекзит на Тереза Мей има елементи, които не мога да подкрепя, които не водят до Брекзит“, каза тя.

Според влиятелни фигури в партията ѝ, цитирани от в. „Таймс“, Тереза Мей вероятно ще подаде оставка в петък. „Тя не може да остане на поста си“, казаха министри от правителството пред Би Би Си.

По-рано тази седмица Мей представи нов план за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Той предвижда британския парламент да гласува дали да се проведе референдум за сделката за Брекзит, варианти за митнически съюз с ЕС и допълнителни гаранции за правата на работниците и за границата между Великобритания и Ирландия.

Планът обаче срещна остри критики от привържениците на „твърд“ Брекзит в редиците на консерваторите. „Искат от нас да гласуваме за митнически съюз и нов референдум.

„Предложенията са откровено против нашия манифест и аз няма да ги подкрепя“, заяви Борис Джонсън, който е един от кандидатите да наследи Мей като премиер на Обединеното кралство. „С този план нарушаваме обещанията си“, коментира Доминик Рааб, друг кандидат за премиерския пост.

В четвъртък във Великобритания се провеждат избори за Европейски парламент. Това се случи след като страната не излезе от ЕС по план на 29 март т.г. Социологическите проучвания предвиждат поражение на Консервативната партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG