Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На ъгъла на дувара". Постройката в двора на Борисов, която се появи в края на кампанията


Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Ден след като водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева обвини премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че не е декларирал къща в Банкя от 138 кв. м, той обясни, че става дума за пристройка към сградата, построена през 2008 г. В интервю за Нова телевизия Борисов показа документи за имота – за платени данъци, удостоверение за въвеждане в експлоатация и нотариален акт.

"Това е имотът, в който съм се родил, в който живея и в който ще умра. Няма нова къща, а в моя парцел съм си построил на ъгъла на дувара пристройка. Децата живеят в къщата, а аз съм самостоятелен човек. Имам нужда от място, на което да се срещам с хора. Всичко е документирано, има платени данъци, всичко е според закона. Не е декларирано, защото се намира в същия имот", каза Борисов.

За евентуални нередности при имота на Борисов в Банкя първо съобщи в личния си фейсбук профил журналистът от "Биволъ" Атанас Чобанов. Твърденията му след това бяха цитирани от Йончева в сутрешния блок на Нова тв, която заяви, че къщата с площ 138 кв. м не е декларирана.

Според цитираните документи разрешението за строеж на жилищна сграда с площ 125 кв. м е издадено през 2008 г., а къщата е въведена в експлоатация пред октомври 2009 г. Тя обаче не присъства в декларацията на Борисов пред Сметната палата за 2009 г. От декларацията на Борисов за 2007 г. става ясно, че тогава той е придобил парцела с площ 462 кв. м. за 3497 лева. Продавач е братовчед му Радослав Иванов.

Според юристи, цитирани от в. „Сега“, не е задължително при това положение да се вади изричен констативен акт за собственост върху новата постройка, след като вече има акт за собственост върху земята и изрядни строителни книжа. При въвеждане на сградата в експлоатация се приема, че има новопридобита сграда, която следва да се декларира пред общината за начисляване на съответните местни данъци и такси. Според документите, показани от Борисов в ефира на Нова телевизия, той е изпълнил това задължние. Новата сграда обаче би следвало да е част и от публичната декларация за имущество, коментират юристи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG