Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп опитва да заобиколи Конгреса, за да продава оръжие на Саудитска Арабия


Принц Мохамед Бин Салман и Доналд Тръмп
Принц Мохамед Бин Салман и Доналд Тръмп

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да заобиколи Конгреса, за да може да продаде оръжия на Саудитска Арабия, съобщи Асошиейтед прес.

Според източници на АП, правителството може да се позове на националната сигурност, за да избегне намесата на Конгреса, чиято долна камара е доминирана от демократите. Сделката, която се опитва да прокара администрацията на президента, е на стойност 7 млрд. долара.

Продажби на оръжие за Рияд за близо 2 млрд. долара бяха блокирани в продължение на повече от година заради опасения за жертви сред мирното население на Йемен, където Рияд провежда военна операция. Сделката със Саудитска Арабия беше блокирана и заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, което изостри отношенията между арабската страна и САЩ.

Междувремeнно стана ясно също, че САЩ обмислят да засилят допълнително присъствието си в Близкия изток. От Пентагона съобщиха, че ще представят план в Белия дом за изпращане на още 10 хиляди войници в региона, които ще бъдат готови да действат срещу евентуална заплаха на Иран. Един от стратегическите съюзници на САЩ в региона е Саудитска Арабия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG