Връзки за достъпност

Извънредни новини

Това са първите 8, които поискаха поста на Мей


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Станаха ясни първите 8 кандидати, които заявиха намерението си да се кандидатират за водач на управляващата във Великобритания Консервативна партия и за премиерското място, овакантено от Тереза Мей. Обединеното кралство е в търсене на нов лидер, който да изведе страната от Европейския съюз, след оставката на Мей в петък, като всеки от кандидатите заяви, че ще успее да го стори, съобщава Ройтерс.

Според много анализатори фаворит за наследник на поста на Мей е бившият външен министър на страната, кмет на Лондон и основно лице на кампанията за напускане на Европейския съюз Борис Джонсън. Той беше един от първите, които заявиха, че ще се борят за позицията, а неговото противопоставяне срещу Мей започна още през лятото на миналата година. В петък, веднага след новината за оставката на втората жена министър-председател на Великобритания, Джонсън заяви, че страната ще напусне ЕС с или без сделка на 31 октомври 2019 г.

Джереми Хънт
Джереми Хънт

Външният министър Джеръми Хънт пък беше първият член на кабинета на Мей, който поиска да я замени като министър-председател. През 2016 г. той участваше в кампанията, бореща се за оставането на Великобритания в ЕС, но по-късно промени позицията си. След като това стана факт той дори сравни ЕС със Съветския съюз, което му спечели множество критики.

Андреа Ледсъм
Андреа Ледсъм

Андреа Ледсъм, която преди няколко дни подаде оставка като лидер на Камарата на общините, долната камара на британския парламент също е кандидат. На страниците на „Сънди таймс“ тя заяви, че е готова за предизвикателството, като, както колегата й Джонсън, обяви, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври без значение дали е постигната сделка.

Естер Маквей
Естер Маквей

Бившата министърка на труда Естер Маквей е бивш телевизионен водещ и застъпник за Брекзит. Тя напусна поста си в правителството през ноември в знак на протест срещу договорената от Тереза Мей сделка за напускането на ЕС.

Майкъл Гоув
Майкъл Гоув

Майкъл Гоув беше един от най-силните гласове, заедно с Джонсън, защитаващи Брекзит по време на кампанията през 2016 г. След оставката на Дейвид Камерън и надпреварата за негов заместник, която Мей спечели, Гоув също бе сред кандидатите, като тогава се очакваше да подкрепи Борис Джонсън, но това така и не се случи. Той е част от кабинета на Мей и изпълнява ролята на министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони.

Мат Ханкок
Мат Ханкок

Бивш служител на Bank of Englad и застъпник за оставането на Обединеното кралство в ЕС, министърът на здравеопазването Мат Ханкок също поиска най-високия държавен пост. Въпреки първоначалните му позиции за оставане, според БиБиСи в момента на Ханкок се гледа като на съюзник на борещите се за Брекзит.

Доминик Рааб
Доминик Рааб

Доминик Рааб, бивш правосъден министър и министър за Брекзит, е отявлен застъпник в полза на излизането на Обединеното кралство от ЕС години преди провеждането на референдума. Той, както Естер Маквей, подаде оставка през 2018 г. в знак на протест срещу договорената между Мей и представителите на ЕС сделка.

Рори Стюърт
Рори Стюърт

Рори Стюърт, бившият министър на затворите и настоящ на международното развитие, е изказвал доста дипломатични позиции по темата за Брекзит. Застъпник за оставането на страната в ЕС, Стюърт заявява, че приема Брекзит и уважава вота на гражданите, но „иска да достигне до гласувалите за оставане и отново да обедини страната“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG