Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Честността е най-важното нещо". Управляващите искат екзит пол в изборния ден


Борисов е срещу забраната на резултатите от екзит пол в изборния ден, но не искал да знае как върви гласуването пред 20.00 часа
Борисов е срещу забраната на резултатите от екзит пол в изборния ден, но не искал да знае как върви гласуването пред 20.00 часа

Въпреки че именно с гласовете на управляващата коалиция в Изборния кодекс бе оставена забраната за публикуване на резултати от екзит пол в изборния ден, в неделя управляващите се обявиха срещу нея.

„Лицемерие е да не се публикуват екзитполове в изборния ден. Честността е най-важното нещо, хубаво е да има резултати“, коментира премиерът Бойко Борисов, след като гласува за европейски депутати в неделя следобяд.

Според него медиите не само, че не трябва да се съобразяват с въпросната забрана, но трябва и да разобличават социологическите агенции, разпространяващи грешни прогнози.

„Не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, медиите да пишат коя от тях не е познала резултатите или е давала лъжливи надежди или преднина на еди кой си. Трябва да има справедливост, не може да се лъже така безогледно и да се взимат огромни пари оттук-оттам, за да внушават нещо по време на кампанията“, възнегодува премиерът.

Самият той обаче бил забранил да му съобщават предварителни резултати от изборите за членове на Европейския парламент (ЕП), докато не дойде краят на изборния ден.

„Като мине 20.00 часа, първо трябва да се види къде какво е по градовете и селата, възрастовите граници, да си направят партиите изводите, за да си продължат реформите в партиите. Ако има отговорни политически лидери, вляво, вдясно, в центъра, вторник почват финалните разговори за важните постове в ЕС, структуриране на мнозинства. Къде ще се включат тези, които отиват от България, къде България ще има полза? Толкова много работа има.“

Парламентарният шеф Цвета Караянчева също иска екзит пол в изборния ден, но не коментира защо ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС оставиха забраната в Изборния кодекс
Парламентарният шеф Цвета Караянчева също иска екзит пол в изборния ден, но не коментира защо ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС оставиха забраната в Изборния кодекс

Парламентарният председател Цвета Караянчева се присъедини към мнението на партийния си лидер, споделяйки от „лично мое лице“, че резултати от екзит пол трябвало да се публикуват и в изборния ден.

Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък забраната трябвало да отпадне частично – резултати да се обявяват след 12.00 или 14.00 часа в дена на избори. „С отпадането на забраната ще се стимулира да гласува този, който види, че кандидатът му води, както и този, който види, че неговият избор изостава“, посочи Каракачанов.

„Излишно е да лицемерничим. Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме“, демонстрира единомислие с управляващите и главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „24 часа“.

По думите му законовата забрана трява да се спазва, но „практиката е показала, че ако се отворят интернет страниците на различни издания, под една или друга форма – кулинарни рецепти, природни и исторически забележителности, т.е. под всякаква скрита форма съответните прогнози се публикуват“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG