Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ с убедителна победа. Мандатът на "Демократична България" е под въпрос


Победителят в изборите Бойко Борисов
Победителят в изборите Бойко Борисов

Управляващата партия ГЕРБ печели европейските избори, а БСП остават на чувствително разстояние след тях. Това показват паралелните преброявания в изборната нощ на две от социологическите агенции – "Алфа рисърч" и "Галъп". При 100% бюлетини по време на паралелното преброяване, без гласовете от чужбина, все още няма сигурност дали в ЕП България ще бъде представена от четири или пет партии. На границата е коалиция "Демократична България", чийто резултат е много близо до бариерата от 5.88%.

Нито представителите на "Алфа рисърч", нито на "Галъп" казват със сигурност дали ДБ влизат в Европарламента. В зависимост от техния резултат пък ВМРО ще има един или два мандата.

В хода на паралелното преброяване се опроверга и разликата от 10 на сто между ГЕРБ и БСП. На този фон ДПС вдига процентната си подкрепа, регистрирана първоначално от екзит половете.

Според данните на "Алфа рисърч" ГЕРБ печелят 31.6% от гласовете, а БСП – 24.2%. ДПС вдигат подкрепата си до 15.8 на сто, а ВМРО се качва до 7.1%. На този етап "Демократична България" е няколко хиляди гласа под бариерата и има подкрепа от 5.7 на сто от избирателите. Секциите от чужбина обаче не влизат в тези сметки.

Данните на "Галъп" пък сочат, че ГЕРБ получават стотни под 30%, а подкрепата за БСП е 23.9 на сто. ДПС, според това паралелно преброяване, получава 17.3%, ВМРО – 7.7%, а ДБ – 6.3 на сто.

Според изчисленията на "Алфа рисърч" е много вероятно ВМРО да получат две места в Европарламента. Според тяхното предварително разпределение ГЕРБ ще получат седем депутати, БСП – петима, а ДПС – трима. Ако ДБ прескочат бариерата от 5.88%, ВМРО ще остане с един евродепутат.

Според рапределението на "Галъп" е по-вероятно "Демократична България" да изпрати свой представител в Брюксел.

Избирателната активност е била около 32 на сто.

По време на изборния ден проблеми бяха регистрирани в технологията за машинно гласуване. Част от тях не можеха да бъдат преодолени и в 10 секции машинното гласуване бе преустновено.

В ЦИК са постъпили над 70 жалби за целия ден. Повечето от тях са свързани с нарушаване на предизборната кампания и забраната за агитация в изборния ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG