Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мнозинството в Румъния гласува против амнистията за осъдени за корупция


Привърженици на опозиционната Национална либерална партия, която печели европейските избори по предварителни данни
Привърженици на опозиционната Национална либерална партия, която печели европейските избори по предварителни данни

Над 80% от гласувалите на референдума в Румъния се обявиха срещу предвижданата от социалдемократите амнистия за осъдени за корупция и срещу правото на правителството да изадва спешни постановления в областта на съдебната система. Това става ясно от предварителните резултати при 75% преброени гласове от допитването, което се проведе паралелно с европейските избори.

Управляващата Социалдемократическа партия (PSD) пък претърпя тежко поражение на европейските избори. Според последните публикувани данни опозиционната Национална либерална партия печели с 26,79% от гласовете, а социалдемократите на Ливиу Драгня остават на второ място с подкрепа от 23,39% от избирателите.

Президентът Клаус Йоханис
Президентът Клаус Йоханис

Референдумът беше иницииран от президента Клаус Йоханис и бойкотиран от управляващите. Избирателите трябваше да отговарят на 2 въпроса: „Подкрепяте ли забрана на амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция?" и "Подкрепяте ли забраната за приемане на извънредни постановления от страна на правителството в областта на престъпления, наказания и съдебна организация и (подкрепяте ли) удължаването на срока, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд?".

Въпреки това избирателната активност достигна 41% при необходими 30% за валидност на вота. Резултатът обаче не е задължителен.

Йоханис определи резултата от референдума за успех и ясен знак, че румънските граждани се противопоставят на опитите на управлянащите да се върнат назад в борбата с корупцията. „Правосъдието е въпрос на национален интерес и хората имат право да решат дали искат или не искат корупцията да се превърне в държавна политика“, каза Йодържавният глава.

От началото на управлението си Социалдемократическата партия прие няколко пакета законови промени, с които ограничи независимостта на прокуратурата и на съда. Хиляди румънци протестираха срещу тези промени, а Европейската комисия заплаши с наказателна процедура по чл. 7 от Лисабонския договор за нарушаване на основополагащите принципи на ЕС (в случая – върховенство на закона).

Лаура Кьовеши гласува на евроизборите и референдума
Лаура Кьовеши гласува на евроизборите и референдума

Масово недоволство предизвика и отстраняването на Лаура Кьовеши като ръководител на румънската антикорупционна агенция, която постигна значителни успехи при ръководството ѝ. Сега Кьовеши се състезава за поста ръководител на европейската прокуратура, но правителството в Букурещ бойкотира кандидатурата ѝ.

На европейските избори управляващите губят над 12% подкрепа в сравнение с резултата им през 2014 г. В същото време коалицията между Съюза за спасение на Румъния и „Заедно Румъния“, която за пръв път се явява на европейски избори, печели 21,4% от гласовете. Избирателната активност в страната е около средната за ЕС - 51,07%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG