Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гитанас Науседа, който иска да съживи икономиката на Литва


Гитанас Науседа

Гитанас Науседа беше избран за президент на Литва със 72% от гласовете на избирателите на балотаж в неделя. Безпартийният кандидет успя да привлече гласовете на литовците, които искат свободна икономика и евроатлатнтическа ориентация за страната си.

Науседа е икономист по професия. Образованието си получава в Германия, където заминава веднага след като Литва обявява независимост от Съветския съюз през 1990 г.

"В Германия осъзнах, че западният начин на живот и пазарната икономика са верният път за страните от вече бившия Източен блок, а наивните идеи за някакъв трети вариант са пълно безумие", казва той.

След като се завръща в родината си, работи като икономически анализатор в Института за приватизация на Литва, а после и в местния Съвет за развитие на свободната конкуренция. По-късно прави кариера в литовската Нацонална банка. Работи и като съветник в частния банков сектор, а от 2009 г. е преподавател по икономика в унивеситета във Вилнюс.

Науседа избира да се кандидатира за държавен глава на страната като независим кандидат и затова в началото е определян за политически аутсайдер. Той обаче бързо набира подкрепа. "Бях независим кандидат и задачата ми при тази предизборна кампания беше да обединя гражданите на Литва, без значение къде живеят - в градове, села или мегаполиси", казва той.

Сред приоритетите му е засилена интеграция на Литва в ЕС и НАТО и изразява твърди позиции спрямо Кремъл. Икономистът ще трябва да разреши проблема с нарастващото неравенство в доходите на литовците, които изразяват все по-остро недоволството си от това.

Като убеден привърженик на свободната икономика обаче той насочва погледа си по-скоро към развитието на бизнеса и създаването на нови работни места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG