Връзки за достъпност

Извънредни новини

Kорнелия Нинова подаде оставка. Ръководството на БСП ще мери сили с опозицията на конгрес


Корнелия Нинова пред Националния съвет на БСП
Корнелия Нинова пред Националния съвет на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на партията. Решението си тя обяви два дни след загубата на европейските избори и ден след като каза, че иска пряк избор за нов председател на формацията, но няма да напусне поста, докато не бъдат изработени правилата за гласуването.

В понеделник Нинова поиска в партията да бъде поета „солидарна отговорност“, като заговори за промяна в ръководствата на местните структури на БСП.

Така тя си остави вратичка да смени „неудобните“ делегати на бъдещ конгрес на партията. А и да поиска предсрочни промени в Националния съвет, в който има доста нейни опоненти. Само преди 24 часа Нинова не спомена нищо за свикване на висшия партиен органа – Конгреса на левицата.

Ден по-късно обаче, след силен натиск от вътрешната опозиция във формацията, тя обяви, че подава оставка и свиква заседание на Конгреса, който да вземе част от решенията за процедурата по пряк избор.

Нинова отново ще се кандидатира за лидер, и поиска доверието на членовете на БСП, които според новия устав трябва пряко да изберат председател на партията.

На въпрос какво е променило позицията й само за ден и защо депозира оставката си, тя отрече нещо да се е случило. „Най-голямата отговорност трябва да се носи от председателя на партията. Така разбирам морала и достойнството в политиката”, отговори Нинова.

Бламиране на лидера

По неофициална информация обаче думите й са резултат от претърпяно поражение от опозицията в партията. По данни на членове на Националния съвет тя е предложила конгресът, който ще заседава на 15 юни, само да потвърди оставката й. Желанието на Нинова е било в срок до тогава Националният съвет да приеме процедурните правила за избор на нов лидер.

Идеята й обаче е отхвърлена. „Ние няма как да не опитаме да не сменим устава“, казаха социалисти пред Свободна Европа.

„Тя опитва да направи конгреса безсмислен, за да може през него после само да си смени хората в Националния съвет“, добавиха от опозицията на Нинова.

Очаква се партийните ѝ опоненти да опитат по време на конгреса да сменят устава и да върнат старите правила за избор на председател, който преди промените от 2017 г. се избираше от делегатите на конгреса, а не от целия партиен актив.

Така изглежда, че ситуаицята в левицата ще се реши в средата на идния месец, когато трябва да стане ясно кой ще определи следващия председател на БСП – партийните членове или конгреса на формацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG