Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почти безплатен, но липсва. Проблемът с бензина във Венецуела


Стотици шофьори стоят в колите си в очакване на цистерна
Стотици шофьори стоят в колите си в очакване на цистерна

Часове наред стотици шофьори прекарват на огромни опашки в колите си, пазейки реда си докато пристигне цистерна с бензин. Тази ситуация стана обичайна през последната седмица в западната част на Венецуела, разказва кореспондент на Франс прес.

Чакаме цистерната от два дни

"Чакаме цистерната от два дни", ядосва се Луис, шофьор на такси от град Сан Кристобал, намиращ се на около час и половина път от границата с Колумбия.

Венецуела има най-големите залежи от петрол в света, но е подложена на американско ембарго върху суровия петрол. Това допринесе за недостига на бензин в някои щати на изпадналата в сериозна икономическа и политическа криза латиноамериканска страна.

"Погледнете, няма бензин. Всички тук чакаме горивото да пристигне", добавя таксиметровият шофьор пред Франс прес, сочейки паркираните пред него стотици автомобили, чийто шофьори, подобно на Луис, са прекарали нощта на задните седалки на колите си.

Такава е ситуацията и пред десетки други бензиностанции най-вече в западните щати Сулия и Тачира, където се намира Сан Кристобал. Такова е положението и в източния щат Боливар, разказват кореспондентите на Франс прес.

В столицата на Сулия – Маракайбо, която е силно засегната от прекъсвания на електрозахранването, Ариани Каруйо обяснява, че "не може да отиде на работа, нито да заведе дъщеря си на училище, тъй като няма бензин".

Във Венецуела бензинът не достига, но петролът е в изобилие. Страната разполага с най-големите доказани находища от над 300 милиарда барела.

93 млн. литра бензин за 15 евроцента

Бензинът, който е под държавен монопол, е "почти безплатен", обяснява пред Франс прес икономистът Хесус Касике. Доказателството – в супермаркета едно яйце струва 933 боливара (около 15 евроцента) или сума, която ще е достатъчна, за да се закупят... 93.3 милиона литра бензин.

"Как става така, че бензинът е толкова евтин? Това е заради галопиращата инфлация и цената на бензина, която остана стабилна", обяснява пред Франс прес директорът на института Економетрика Хенкел Гарсия.

Той подчертава желанието на правителството на Николас Мадуро да поддържа някаква форма на социален мир, задържайки цените на бензина. Само че венецуелският петролен сектор, който е управляван от национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), е в много лошо състояние, което обяснява отчасти липсата на бензин в момента.

Производството на петрол е спаднало близо 3 пъти

На фона на икономическата криза (според прогнозите на Международния валутен фонд брутният вътрешен продукт вероятно ще се понижи с 25% тази година) производството на петрол, което осигурява 96% от приходите на Венецуела, е "намаляло значително", твърди Хесус Касике. Преди 10 години страната произвеждаше 3.2 милиона барела на ден. По данни на ОПЕК през април производството е било само 1.04 милиона барела на ден.

В петък лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро, че е унищожило петролната индустрия на страната с "корупцията, нехайството и апатията си". Към вътрешните трудности се добавят и новите американски санкции срещу Венецуела, целящи да повишат натиска върху Николас Мадуро. Вашингтон иска той да се оттегли от поста си в полза на Гуайдо.

На 28 април САЩ наложиха ембарго върху венецуелския петрол, което забранява на всяка американска компания да купува петрол от Петролеос де Венесуела или филиалите й и на всяка чуждестранна компания да използва американската банкова система при сделки по закупуването на венецуелско черно злато.

Така Венецуела не може да изпраща суров петрол в САЩ, за да го рафинира, а й е "много по-сложно да внася продукти като, които преди това идваха от американския пазар", коментира Хенкел Гарсия. По думите му недостигът на петрол обаче не засяга Каракас, тъй като "правителството винаги е имало склонност да фаворизира столицата от страх да не избухне социално недоволство".

Междувременно централната банка на Венецуела съобщи, че инфлацията в страната през миналата година е била 130 060%, а между 2013 и 2018 г. икономиката се е свила с 47.6 на 100, предава Франс прес. Според данните на банката инфлацията през 2016 г. е била 274.4%, а през 2017 г. – 862.6 на 100. Тези данни обаче са доста по-различни от числата на Международния валутен фонд (МВФ), който изчисли инфлацията във Венецуела за миналата година на 1 370 000%, припомня Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG