Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Джонсън се изправя пред съда заради агитация за Брекзит


Борис Джонсън

Бившият британски външен министър Борис Джонсън, който е сред фаворитите за премиерския пост след оттеглянето на Тереза Мей, ще бъде изправен пред съда по обвинение, че е излъгал обществото за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Уестминстърският магистратски съд реши, че Джонсън трябва да отговаря по обвинение, че е извършил три нарушения, докато е заемал държавна длъжност.

Обвиненията са за изявления на бившия външен министър, направени по време и след кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г., на който британците гласуваха с 52 на сто против оставане в ЕС.

"В двата горепосочени периода ответникът неведнъж е излъгал и подвел британското общество за цената на членството в ЕС, като изрично е заявявал, потвърждавал или намеквал, че цената на членството в ЕС е 350 милиона лири (442 милиона долара) на седмица", се казва в подадения срещу Джонсън иск.

В решението на съда се казва, че обвиненията не са доказани, но Джонсън ще бъде задължен да се изправи пред съда за предварително заседание, след което делото ще бъде предадено на Съда на короната.

Обвиненията към Борис Джонсън бяха отправени от бизнесмена Маркъс Бол, чиито адвокати внесоха иска срещу него.

"Обединеното кралство никога не е давало 350 милиона лири на седмица. Борис Джонсън знаеше, че тази сума е невярна. Въпреки това той избра да я повтори отново и отново", заяви пред лондонския съд адвокат Луис Пауъл.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG