Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дисни" и "Нетфликс" може да изнесат бизнеса си от Джорджия заради забраната на абортите


Активисти за правото на аборт протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет във Вашингтон
Активисти за правото на аборт протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет във Вашингтон

Все повече американски щати приемат закони, ограничаващи правото на аборт. След Алабама, Охайо и Джорджия, Арканзас, Юта, Айова и Луизиана също забраниха прекъсването на бременността след шестата седмица без изключения за жертви на изнасилване или кръвосмешение.

Тези законови поправки са причината световноизвестни компании да обявят, че обмислят да изнесат бизнеса си от тези щати. След „Нетфликс“, която „обмисля“ изнасянето на студията си от Джорджия, представител на „Дисни“ също заяви, че забраната ще „затрудни работата на компанията“ в щата и затова трябва да се търси вариант за преместване.

Причината е, че редица актьори и актриси, които работят с компаниите, обявиха, че в знак на протест срещу забраната, не желаят за работят в тези щати. „Трябва да уважим техните желания“, каза Боб Айгър, директор на „Дисни“. Очаква се тези решения да причинят тежки загуби за икономиката на щата, който разчита на приходите и работните места, създавани от филмовата индустрия.

Законите, които предизвикаха масово недоволство, забраняват извършването на аборт при наличие на сърдечен ритъм. Той се появява около шестата седмица на бременността, когато много жени все още не знаят, че са бременни. Единствените допускани изключения са, когато бременността може да доведе до увреждания или смърт на майката, или когато плодът има тежки увреждания. В редица градове в САЩ се проведоха протести срещу новите правила.

Те обаче все още не се прилагат, защото в сила е решение на американския Върховен съд, което гарантира правото на жените да прекъсват бременността до 12-ата седмица без ограничения. Вносителите на законовите промени изтъкват, че целта им е решението от 1973 г. да бъде преразгледано от сегашния състав на Върховния съд, където мнозинство имат консервативните съдии, и евентуално да бъде отменено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG