Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравка Цветарска, която живее пълноценно въпреки множествената склероза


Здравка Цветарска
Здравка Цветарска

„Три години след диагностицирането ми се взех в ръце и си казах, че трябва по някакъв начин хората да разберат, че това е диагноза, която може да бъде контролирана, с която може да се живее пълноценно, да се създава семейство, да се създават деца, да се гради кариера, да се постигат мечтите.“

Думите са на Здравка Цветарска, председател на фондация „Множествена склероза България“, която разговаря със Свободна Европа на Световния ден на множествената склероза.

Тя е диагностицирана със заболяването (МС) през 2007 г. и описва този момент като облекчение, защото всъщност другите възможни болести са били много по-тежки. „Наричат МС болестта с хиляда лица, тъй като нейните симптоми особено в началото съвпадат с тези на много други болести“, казва Цветарска.

„Самият факт, че го водят неизличимо заболяване не означава автоматично смъртна присъда. С тази диагноза се живее пълноценно.“ В това тя редовно убеждава други хора с МС. Посвещава голяма част от времето си на това да помога на общността – разговаря с други болни по телефона, в социалните мрежи и на живо.

„Комуникирам с институции, за да разреша даден казус или проблем, срещам се с дарители и бъдещи спонсори, за да представя нашите проекти и цели, тъй като фондацията ни се издържа единствено от дарения и нямаме подкрепата на държавата. Понякога разговорите ми с хората от нашата общност отнемат 22 часа от моя ден, защото имат нужда просто да поговорят с някого, който може да ги изслуша и разбере. Живея предимно за другите, това е моят избор в момента и не съжалявам, макар понякога много да се изморявам.“ Така описва своя ден Здравка Цветарска в интервю за сайта „Лицата на града“.

Тя самата служи за пример на хора със същото заболяване. Родена е през 1978 г. в София. Има две дъщери и едногодишно внуче, на което казва, че се радва безкрайно. По случай световния ден на множествената склероза организира голямо събитие в центъра на София, на което участват групата P.I.F., ансамбъл за народни танци и други изпълнителни. Наскоро тя вдъхновява Димо от група P.I.F. да запише песента „Понякога“, която е в подкрепа на хората с множествена склероза.

Сингълът е и част от кампанията „Невидимата МС“, на която Цветарска се е посветила през последните месеци. Тя се надява с днешното събитие и с други инициативи да подобри разбирането на хората към заболяването.

„​Нашето основно послание към българската общественост е да бъдат по-толерантни, по-съпричастни, да не ни съдят прибързано, когато видят на улицата един човек, който примерно залита, пада, спъва се или говори с некоординирана реч, да не ни заклеймяват като пияници или наркомани, а да допуснат, че това може би е човек с множествена склероза и просто има нужда от помощ.“

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG