Връзки за достъпност

Извънредни новини

Явор Кунчев, който доведе суинг танците в София


Явор Кунчев
Явор Кунчев

Всяка година в края на май стотици хора от всички краища на Европа танцуват под звуците на суинг музика по улиците на София. Един от „виновниците“ за това е Явор Кунчев, организатор на международния Sofia Swing Dance Festival. В четвъртък започна петото му издание, което събра стотици танцьори и инструктури от 32 държави.

Всичко обаче е започнало почти на шега, разказва Явор.

„Идеята за фестивала дойде преди пет години, когато вече имахме няколко години зад гърба си като учители, имахме вече изградена мрежа и търсехме начин да помогнем на нашите ученици и инструктори да видят повече от тази култура, да подобрят танцовите си умения, да танцуват с други хора – това, което се случва по другите фестивали из Европа... И така започнахме. Поканихме чуждестранни инструктори, които дойдоха, учеха ни да танцуваме, забавлявахме се, направихме си партита с жива музика... Отначало беше леко като на шега.“

Това обаче скоро се променя. Тази година на фестивала в София присъстват повече от 500 танцьори. Сред легендарните имена в областта на суинг танците, които ще преподават, са Алис Мей и Фелипе Брага, Кевин Лорън, Джо Хофберг и много други.

„С времето започнаха да ни харесват, особено от чужбина много ни се радват. Лепнаха ни прякора Crazy Bulgarians, защото тук спокойно можем да купонясваме до 6.00 – 7.00 сутринта - нещо, което навън е почти невъзможно.“

Явор е професионален танцьор дълго преди да започне да се занимава със суинг танци. Той е състезател, треньор и съдия по акробатичен рокендрол, печели десетки престижни състезания в България и чужбина. С времето обаче започва да се интересува и от суинг танци.

„Рокендролът е за млади хора и аз повече не можех да се състезавам активно“, казва Явор пред Свободна Европа. „Търсех някакъв заместител на емоцията, която изпитвам докато танцувам рокендрол. Така попаднах на Boogie Woogie - танц, който се изпълнява на рокендрол музика.“ Така танцьорът „открива“ стила Lindy Hop и се посвещава на суинг танците. През 2008 г. започва да преподава суинг стилове в Dance Academy.

Още като студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Явор поставя хореографии за музикални спектакли. Сред постановките му са „Рокендрол Мечта“ и „В нощта на карнавала“. През 2012 печели награда „ИКАР“ за хореографиите си към рок-мюзикъла „По ръба на небето“. Хореограф е и на спектакъла на Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”. Бил е инструктор и хореограф в телевизионните формати Dancing Stars 2013 и Vip Dance.

През 2012 г. Явор основава школата Lindy Hop Bulgaria, която популяризира танците и културата на суинга в България. В нея работят 15 инструктури, а за седемте ѝ години съществуване, през нея са минали над 4 200 ученици. Школата организира редица събития, които дават шанс на любителите на суинг танците и културата да се докоснат до нови аспекти от нея.

„Танците за мен са начин на живот. Винаги са били начин на живот, някаква необходимост, която всеки от нас изпитва – да изразяваме себе си и емоциите си“, казва Явор.

XS
SM
MD
LG