Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елтън Джон срещу решението на Русия да отреже сцени от филма за живота му


Елтън Джон по време на филмовия фестивал в Кан.
Елтън Джон по време на филмовия фестивал в Кан.

Елтън Джон остро критикува решението на руска компания разпространител да премахне интимни сцени с представители на един и същ пол от биографичния филм за звездата „Рокетмен“, който се разпространява в Русия.

„По най-категоричния възможен начин отхвърляме решението да се поощрява местното законодателство и да се налага цензура върху „Рокетмен“ на руския пазар“, заявяват Джон и създателите на продукцията. В позицията се казва още, че от продуцентското студио са били смели и дръзки партньори, позволявайки да бъде разказана истинската историята за живота на певеца и решението на разпространителя да не покаже оригиналния вариант на лентата показва все още съществуващото разделение в света и продължаващото неприемане на любовта между двама човека.

От местния разпространител коментираха, че са се съобразили с приетото през 2013 г. законодателство, което забранява разпространението на „пропаганда, свързана с нетрадиционните сексуални взаимоотношения“.

РИА Новости съобщава, че министърът на културата на Русия Владимир Медински е отрекъл намеса на държавата и е заявил, че решението е било изцяло на компанията разпространител.

В същото време кинокритици потвърждават, че гей-сцените и диалози, в които героят на Елтън Джон говори за „истинската си любов“, са били премахнати от разпространяваната в русия лента.

Елтън Джон, който на няколко пъти е пял в Русия, се е обявявал против законодателството и преди. При посещение за концерт през 2016 г. певецът поиска среща с руския президент Владимир Путин, за да обсъди с него въпроса. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал готовност да разговаря с Джон по въпроса, но „графиците им не съвпадали“, поради което среща между двамата не се състоя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG