Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сблъсъци по време на антиправителствен протест в Албания


Протестите в столицата на Албания Тирана
Протестите в столицата на Албания Тирана

Десет полицаи и други трима души бяха ранени в неделя вечерта по време на антиправителствен протест в столицата на Албания, Тирана. Хиляди привърженици на опозицията излязоха за пореден път по улиците с искане за оставка на премиера от социалистическата партия Еди Рама, предават световните агенции.

Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които се опитваха да проникнат в сградата на парламента.

„Рама върви си“ и „Корумпирано правителство“ скандираха протестиращите, които се включиха в протестите, въпреки призива на редица западни държави за конструктивен диалог. От посолството на САЩ потвърдиха тази си позиция и осъдиха проявите на насилие.

Втори месец продължават протестите на опозицията срещу премиера Еди Рама, който управлява от 2013 г. Те насрочиха нова демонстрация за следващата събота, като лидера на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша заяви, че протестите няма да спрат до оставката на премиера.

„Ще продължим нашата битка, няма да отстъпим нито крачка назад, за да освободим Албания от злото Еди Рама“, каза Баша пред журналисти.

Депутати от дясно и лявоцентристките опозиционни партии напуснаха парламента, след като обвиниха правителството, че през 2017 г. е опорочило резултатите от изборите. От опозицията отказаха и поканата на премиера Рама за диалог и заявиха, че няма да участват на общинските избори, които ще се проведат в края на юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG