Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Петя Крънчева?


Съдия Крънчева бе последният член на ръководството на СГС от времето на Владимира Янева, която подаде оставка. Тя се оттегли от зам.-председателския пост на съда през юли 2015 г.

Въпросното ръководство бе сменено заради публичните разкрития, че информационният масив на МВР незаконно е бил обект на СРС-та, поискани от бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в министерството Тодор Костадинов и разрешени от Янева. Двамата получиха условни присъди за това.

Впоследствие Крънчева бе наказана с 15% намаленение на заплатата, защото не бе прилагала механизма за разпределение на делата, приет от ВСС, както и за неслучаен подбор на съдебните си заседатели в нарушение на закона. ВАС обаче окончателно отмени наказанието ѝ през април 2018 г.

През годините, в които беше в ръководството на СГС, съдия Крънчева на няколко пъти се замеси в скандали, включително и с това, че системно отбелязваше решения, постановявани от оглавяваните от нея състави, с по-стари дати от действителните, за да прикрива необоснованото им забавяне. Наред с това редовно бе порицавана за забавени дела, но така и не изтърпя по-тежка санкция.

XS
SM
MD
LG