Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел остава комисар, Лиляна Павлова ще бъде евродепутат


Мария Габриел и Лиляна Павлова
Мария Габриел и Лиляна Павлова

Водачът на листата на ГЕРБ на европейските избори Мария Габриел ще се откаже от мястото си на евродепутат и ще остане член на Европейската комисия с ресор цифрови технологии. Това обяви самата тя пред бТВ. Мястото ѝ в Европейския парламент ще бъде заето от седмата в листата Лиляна Павлова.

Така Габриел ще може да бъде номинирана отново за еврокомисар. Тя каза, че поема риска да не бъде повторно избрана за поста. "Не мога да си позволя да оставя България без еврокомисар, защото това е силен лост за влияние", обясни решението си Габриел.

Тя изтъкна, че решението е съгласувано с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който още преди седмица намекна, че Габриел ще остане на поста си до края на мандата на Комисията на Юнкер.

По-късно Лиляна Павлова определи решението на Габриел като „прагматично, в полза на България“. Тя заяви, че е научила, че ще бъде евродепутат в същия ден.

Павлова заемаше поста министър на регионалното развитие и благоустройството, а по време на третото правителство на Борисов беше министър на Българското председателство на Съвета на ЕС. След края му тя се върна в парламента като депутат. Няколкостотин преференции не стигнаха на Павлова да измести шестия в листата на Александър Йорданов (СДС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG