Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокати искат ЕС да бъде разследван заради смъртта на мигранти


Средиземно море, април 2017 г.

Адвокати по международно право призоваха Международния наказателен съд в Хага да разследва Европейския съюз за смъртта на хиляди мигранти в Средиземно море. Документ от 200 страници, съдържащ доказателства, беше предаден от адвокатите на съда в Хага вчера, предаде БТА.

„ЕС и неговите страни членки водят активна разубедителна миграционна политика от 2015 г. като съзнателно приемат смъртта на мигранти“, се казва в документа. Адвокатите припомнят, че хиляди мигранти са загинали в Средиземно море от 2016 г. до 2018 г. Около 40 000 бежанци пък са се озовали в затворнически лагери в Либия. „Там условията са много лоши и се извършват ужасни престъпления като убийства, изнасилвания, мъчения или робство“.

Според правозащитниците ЕС знае за всички тези престъпления и продължава да работи с Либия, което го превръща в съучастник според международното наказателно право. Специална отговорност се приписва също на Германия, Италия и Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG