Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокати искат ЕС да бъде разследван заради смъртта на мигранти


Средиземно море, април 2017 г.
Средиземно море, април 2017 г.

Адвокати по международно право призоваха Международния наказателен съд в Хага да разследва Европейския съюз за смъртта на хиляди мигранти в Средиземно море. Документ от 200 страници, съдържащ доказателства, беше предаден от адвокатите на съда в Хага вчера, предаде БТА.

„ЕС и неговите страни членки водят активна разубедителна миграционна политика от 2015 г. като съзнателно приемат смъртта на мигранти“, се казва в документа. Адвокатите припомнят, че хиляди мигранти са загинали в Средиземно море от 2016 г. до 2018 г. Около 40 000 бежанци пък са се озовали в затворнически лагери в Либия. „Там условията са много лоши и се извършват ужасни престъпления като убийства, изнасилвания, мъчения или робство“.

Според правозащитниците ЕС знае за всички тези престъпления и продължава да работи с Либия, което го превръща в съучастник според международното наказателно право. Специална отговорност се приписва също на Германия, Италия и Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG