Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Субсидиите отиват в неговия джоб". Най-масовите протести в Чехия от 1989 г.


Десетки хиляди поискаха оставката на чешкия премиер във вторник.
Десетки хиляди поискаха оставката на чешкия премиер във вторник.

Десетки хиляди чешки граждани излязоха по улиците на Прага във вторник вечер на най-големия протест след падането на комунистическия режим през 1989 г. Демонстрантите се събраха по площадите за шеста поредна седмица с искане за оставка на правителството на Андрей Бабиш.

„Не можете да унищожите правосъдието“ и „Срам ме е от премиера“ бяха надписи, които се срещаха върху плакатите на протестиращите. По информация на организаторите участниците са били над 120 хиляди души.

Те искат оставката на новия правосъден министър Марие Бенешова, защото се опасяват, че тя е назначена на поста, за да предпази премиера Андрей Бабиш от евентуални обвинения за злоупотреби с европейски фондове.

А не липсват индикации, че министър-председателят е заплашен от такива. На 18 април местната полиция препоръча Бабиш да бъде изправен на съд. Преди дни чешки медии съобщиха, че Европейската комисия (ЕК) е заключила след проверка, че Бабиш е в конфликт на интереси заради субсидиите, които получава неговият холдинг „Агроферт“.

Какво се знае за бизнеса на Бабиш?

Андрей Бабиш основава „Агроферт“ през 1993 г. Бизнесът скоро процъфтява и прави Бабиш втория най-богат човек в Чехия. Компаниите му се занимават със земеделие, производство на храни и синтетични торове, с енергетика, а отскоро участват в медийната индустрия.

Малко преди партията на Бабиш АНО („Движение на недоволните граждани“) да спечели парламентарните избори през 2017 г., той прехвърля собствеността си в холдинга на два доверителни фонда. Тогава той е министър на финансите в правителството на Бохуслав Соботка (Социалдемократическа партия), а промяната на собствеността е наложена от законови поправки, които разширяват дефиницията на конфликт на интереси, така че лицата, заемащи висши публични длъжности, вече не могат да притежават дялове от компании.

Малко след това Бабиш става министър-председател. Няколко седмици след встъпването му в длъжност неговият имунитет е свален. Причината са съмнения за присвоявене на европейски субсидии в размер на около 2 млн. евро в противоречие със закона.

Злоупотреба с европейско финансиране?

Местната полиция започва разследване по подозрения, че Бабиш умишлено е скрил собствеността върху ферма и конферентин център, известни като „Щъркелово гнездо“. Целта е била те да получат субсидии за развитие на малък бизнес. Такива не се полагат на фирмите на холдинга „Агроферт“ - третата най-голяма компания по размер на приходите в Чехия.

Бабиш твърди, че „Щъркелово гнездо“ е било собственост на членове на семейството му, когато е получена евросубсидията, а едва по-късно става част от „Агроферт“. Проверка направи и европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Това разследване завърши през април тази година, когато полицията препоръча Бабиш да бъде изправен пред съда. Решението дали да бъде повдигнато обвинение обаче трябва да вземе прокуратурата, която все още не е обявила решението си. А сред основните притеснения на протестиращите в Чехия е контролът на правосъдния министър над държавното обвинение.

Ще повлияе ли новият правосъден министър на разследването?

Марие Бенешова беше назначена на поста правосъден министър в края на април. Предшественикът ѝ подаде оставка ден след като бяха обявени заключенията от разследването срещу Бабиш.

Бенешова неведнъж е определяла разследването като опит за натиск от страна на политическите опоненти на Бабиш. Тя е сред малкото чешки депутати, които гласуват против отнемането на имунитета на премиера в края на 2017 г.

В Чехия правосъдният министър предлага, а правителството назначава главния прокурор, на когото са подчинени всички останали прокурори. Макар че Бенешова заяви, че няма да поиска назначаване на нов главен прокурор, протестиращите се съмняват в намеренията ѝ. Затова те искат назначаване на безпартиен министър на правосъдието, който да гарантира независимостта на главния прокурор.

Ще връща ли Чехия евросубсидии?

Паралелно с чешкото разследване срещу Бабиш течеше и проверка на ЕК по сигнал на чешкия клон на международната организация „Трансперънси интернешънъл“. Според експерти от организацията, макар Бабиш номинално да не е собственик на конгломерата „Агроферт“, приходите от дейността на фирмите отиват при него, а той влияе върху решенията на ръководството.

„Той седи на една маса с европейските лидери и взема решения за субсидиите, които отиват в неговия джоб - обобщава Давид Ондрашка, директор на чешкия клон на „Трансперънси интернешънъл“ – В същото време Бабиш използва тези субсидии, за да финансира политическата си кариера и да доминира над политическите си опоненти.“

Преди седмица чешкото издание „Хосподарске новини“ съобщи, че ЕК е изпратила предварителен доклад от проверката си на чешкото правителство. Заключението му е, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото едновременно се облагодетелства от дейността на „Агроферт“ и има влияние върху разпределянето на субсидиите от европейските структурни фондове като министър-председател.

Според доклада, цитиран от „Евронюз“, Чехия ще трябва да върне близо 17,4 милиона евро субсидии в европейския бюджет и ще загуби част от бъдещото си финансиране. Чехия е сред най-големите бенефициенти на европейско финансиране по кохезионната политика на ЕС заедно с Полша и Унгария. През 2017 г. компаниите от „Агроферт“ са получили близо 73,6 млн. евро. субсидии – три пъти повече, отколкото през 2012 г., твърди „Трансперънси интернешънъл“.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG