Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев за Русия: АЕЦ "Белене" е неизбежна, газопровод през Черно море е логичният избор


Румен Радев по време на честването на 143-годишнината от подвига на Христо Ботев
Румен Радев по време на честването на 143-годишнината от подвига на Христо Ботев

Проектът за АЕЦ „Белене“ е неизбежен, тъй като в него са вложени 3 млрд. лв., а и развиващата се индустрия има нужда от сигурна енергия. Доставките на газ от Русия са най-сигурни и затова газопровод през Черно море е логичният избор.

Това са две от основните послания, отправени от президента Румен Радев в интервю за руската агенция ТАСС по повод предстоящото му участие в Международния икономически форум, който ще се проведе от 6 до 8 юни в Санкт Петербург. Той информира, че след пристигането си в Русия веднага ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.

„Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия, заявява държавният глава в отговор на въпрос за изгледите за продължаване на „Турски поток“ през България.

Най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният

„Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България“, добавя Радев.

По отношение на рестартирания проект за АЕЦ „Белене“ президентът подчертава, че реализацията му е неизбежна, но за целта са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Радев разяснява пред ТАСС процедурата, уверявайки, че на 22 май 2020 г. трябва да е ясно кой ще строи атомната електроцентрала.

„Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена”, обобщава държавният глава.

Радев подчертава, че е „убеден застъпник за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността“. По думите му отделените от управляващите средства са недостатъчни за цялостно превъоръжаване на армията ни, а това налага взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане на наличното въоръжение.

Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава

„Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове“, казва президентът, попитан дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа, в това число и за България.

Той не пропуска да отбележи в интервюто си, че „вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG