Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП се нареди до Пеевски и поиска намаляване на ДДС за още храни


Депутатите от БСП ще разширяват обхвата на предложението на колегите им ДПС за намаляване на ДДС
Депутатите от БСП ще разширяват обхвата на предложението на колегите им ДПС за намаляване на ДДС

Седмица, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви идея за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) на хляба, лекарствата и книгите, парламентарната група (ПГ) на БСП излезе с подобно предложение.

Социалистите заявиха, че подемат законодателна инициатива за сваляне на размера на ДДС от 20 на 5% за месото, млякото, брашното и продуктите от брашно.

Освен това лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова съобщи пред медиите, че групата ѝ ще внесе и поправки за данъчни облекчения за млади работещи семейства, чрез които да се спестяват по 600 лв. годишно. Не пропусна и обичайната лява идея за преизчисляване на пенсиите.

Непосредствено след евровота, Пеевски обяви, че в ДПС обмислят и идея за безплатни детски градини, която също бе възприета от Нинова. Междувременно зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев коментира пред „Дневник“, че законопроектът за по-ниски ставки на ДДС ще бъде готов през следващата седмица, като предстоят и срещи с браншови организации.

"Ние ги държим тези данъци и ще ги държим до края"

Премиерът Бойко Борисов обаче се обяви против каквито и да е било промени на размера на данъците, заявявайки по време на годишния бал на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че „безплатни неща няма“.

„Дори либерална партия като ДПС говори за безплатни неща. Безплатни неща няма. Безплатното за едни води до по-високи данъци. Къде ще излезе сметката? Ние ги държим тези данъци и ще ги държим до края. Данъците няма да ги пипаме“, увери премиерът по време на речта си на бала в понеделник вечерта.

„А защо не е и на млякото, и на месото? Но тогава данъка ще стане 20% на другите стоки. А ако и те поискат намаление“, попита риторично Борисов часове преди БСП да доразвият предложението на Пеевски.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира по-рано в понеделник, че идеята на ДПС за намаляване на ДДС ще бъде разгледана от управляващите, но без да се ангажира с конкретна позиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG