Връзки за достъпност

Извънредни новини

Холандия все още стои твърдо между България и Шенген


Външните министри на Холандия и България Стеф Блок и Екатерина Захариева
Външните министри на Холандия и България Стеф Блок и Екатерина Захариева

„За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, народът на Холандия трябва да е уверен, че пазите стриктно границата на ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора”.

Това заяви във вторник холандският външчен министър Стеф Блок, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега Екатерина Захариева.

По време на срещата си с медиите в Министерския съвет Блок сподели, че е впечатлен от снимките, които е видял от българската граница, но това не променя факта, че „има нужда от допълнителен напредък“ в противодействието срещу корупцията и трафика на хора.

От своя страна Захариева отбеляза, че само през тази година има около 100 случая с трафик на хора, разследвани от българските власти. Изрази и надежда, че Холандия ще отчете напредък в тази посока и скоро ще промени позицията си по отношение на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Заедно с Франция двете държави са сред най-силно противопоставящите се на стремежа на България да стане част от Шенген. През 2018 г. в интервю за БНР Екатерина Захариева сподели, че въпреки множеството резолюции и доклади от страна на Европейската комисия и Европейския парламент, двете държави отказват да се съгласят, за което външният ни министър не може да открие истински аргументи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG