Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК констатира липса на адекватни политики срещу прането на пари в България


Централата на Европейската комисия.
Централата на Европейската комисия.

България все още няма национална оценка на риска, което е основополагащо за проведжането на адекватни политики срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Тази констатация присъства сред препоръките на Европейската комисия (ЕК) за подобряването на икономическото управление на страните членки.

В доклада за пореден път се подчертава нуждата от конкретни резултати в борбата с корупцията. От българските власти се изискват конкретни резултати и постигането на окончателни присъди срещу високопоставени лица. Тази констатация идва само няколко дни, след като зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че „в България – в по-голямата си част корупция няма“.

Друга от препоръките в доклада за пореден път подчертава необходимостта от подобряването на събираемостта на данъците като специално внимание е обърнато на облагането на горивата и труда. Очакват се и действия от страна на БНБ за намаляване на кредитите към свързани лица.

Въпреки постоянните коментари от страна на властта за задоволството на европейските партньори по отношение на развитието на инфраструктурата, в доклада на ЕК се казва, че секторът страда от значителен недостиг на инвестициите.

Наред с отчетения напредък, авторите на доклада посочват, че нивото в развитието на инфраструктурата остава под средното за Европа, а частите от Трансевропейската транспортна мрежа, които попадат в страната ни, все още не са завършени.​

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG