Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недостатъчен напредък". Тръмп заплаши Мексико с наказателни мита от понеделник


Границата между САЩ и Мексико
Границата между САЩ и Мексико

Съединените щати и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията. Преговорите във Вашингтон ще продължат и в четвъртък, съобщи БТА.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико с мита от 5 процента, които ще влязат в сила на 10 юни и ще нарастват всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври. Това ще се случи, ако южният съсед на САЩ не предприеме мерки за спиране на нелегалната имиграция.

Ултиматумът на Тръмп

„Срещата премина в добра атмосфера и американската страна показа воля за сближаване на позициите“, каза мексиканският външен министър Марсело Ебрард. Според него Съединените щати искат "мерки в краткосрочен или непосредствен план", докато Мексико не вярва в "непосредствените" и "наказателните" мерки.

Мексиканският външен министър остава оптимист, въпреки че нарече преговорите "трудни" и "напрегнати". Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е постигнат напредък, "но той не е достатъчен“. В профила си в Туитър Тръмп написа, че ако не бъде постигнато споразумение, мита на равнище от 5 процента ще бъдат наложени в понеделник, с месечни увеличения по график.

Миналата година САЩ са купили от Мексико стоки за 346,6 милиарда долара. На фона на напрежението рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи кредитния рейтинг на Мексико. Друга водеща рейтингова агенция - Мудис (Moody's), понижи перспективата за суверенния дълг на Мексико от "стабилна" до "негативна".

Миграцията в цифри

Повече от 144 000 мигранти са били задържани на южната граница на САЩ през май - с 32 процента повече в сравнение с април, съобщи американската гранична охрана. Над 57 000 от тези хора са били непълнолетни, а близо 12 000 от тях са пътували без придружител.
Представител на граничната охрана на САЩ определи ситуацията като критична.

При влизането на Доналд Тръмп в Белия дом през януари 2017 г. арестите на границата бяха под 20 000 месечно. Оттогава те непрекъснато нарастват и през март, април и май са надхвърлили 100 000, отбелязва Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG