Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин - най-добрият приятел. Панда дипломацията между Русия и Китай


Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин се отправят към Санкт Петербург, за да участват в икономически форум. Това се случва на фона на дълго демонстрирано „голямо приятелство", както те самите го наричат, а като добавка има и малко „панда дипломация“.

Китайският президент подари две панди на зоологическата градина в Москва – жест, който Путин описа като „знак за задълбочаване на доверието и уважението“. Си подари животните, кръстени Дингдинг и Юи, и проведе разговор с Путин, когото нарече "най-добър приятел“.

Приятелски усмивки

"Приемаме този подарък с респект и благодарност и като знак на нашето приятелство. Знаем, че в Китай почти няма такава практика и че това е знак на особено уважение и доверие към Русия", заяви Путин.

“Когато говорим за панди, винаги завършваме с усмивка на лицата си“, каза руският президент.

Двете страни се стараят да покажат близост пред нарастващото напрежение с Вашингтон и Запада. Анексирането на Крим през март 2014 г. доведе до сериозни разрив в отношенията между Москва и западните страни. Междувременно Пекин е в търговска война с Вашингтон.

Приятелство и търговия за милиарди


Тридневната визитата на китайския президент в Русия включва участие в икономическия форум в Санкт Петербург, който се провежда между 6 и 8 юни. Няколко големи руски и китайски компании подписаха споразумения по време на посещението на Си Дзинпин. По данни на Кремъл търговията между двете страни бележи ръст от 25% през 2018 г., достигайки 108 млрд. долара.

"През последните шест години сме се срещали над 30 пъти. Благодаря ви, че ме поканихте да посетя Русия. Отношенията между двете страни се развиват и в момента са в своя върхов момент“, отбеляза китайският президент.

Китай и Русия често гласуват по един и същи начин като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG