Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кризисен пиар". БСП критикува идеята за партийна субсидия от 1 лев


С предложението за субсидиите управляващите си правят кризисен пиар. Това каза пред журналисти Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България" по повод предложението на премиера Борисов субсидията да стане 1 лев.


"Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след два часа да е насрочена комисия. Жалко е на гърба на закона, на Народното събрание и на държавния бюджет да се прави кризисен ПР", коментира Зарков, цитиран от БТА. Според него "след като прокуратурата е хванала управляващите в грешка при изчисляване на субсидиите, и след унищожителния доклад на ЕК, се прави опит да се отклони общественото внимание".

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви идеята си да предложи закон, с който партийната субсидия да стане 1 лев. Няколко часа след това пък бе свикано извънредно заседание на бюджетната комисия. На него с гласовете на ГЕРБ и Атака предложението мина на първо четене. БСП отказаха да участват в гласуването, а представителят на ДПС в комисията - Йордан Цонев се обяви против.

Междувременно на първо четене парламентът подкрепи със 170 гласа предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите държавна субсидия партии ще се наложи да върнат надвзетите пари за три години назад. Дотук се стигна след като прокуратурата разпореди проверка след разкритията на „Шоуто на Слави“, че формациите, които имат право на държавни субсидии, са получавали по 13.23 лева на глас, вместо по 11 лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG