Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Промяната е постижима, ако действаме". Нищо ли не става в България?


Представители на организациите, участващи в кампанията "Силата е в теб", заедно с посланика на САЩ Ерик Рубин
Представители на организациите, участващи в кампанията "Силата е в теб", заедно с посланика на САЩ Ерик Рубин

„Нищо не става в тази държава.“ „Никой нищо не прави.“ „Дори и да се опитам да променя нещо, една птичка пролет не прави.“ Много от нас са чували или са участвали в подобни разговори, а немалко истории от действителността ги потвърждават.

Въпреки това стотици хора продължават да работят за промяна към по-добро. Сред тях са участниците в в четвъртата част на кампанията „Силата е в теб“, които променят българските градове и села, облика на българското образование и нуждаещите се общности.

Историите на хората, които стоят зад приложението „Гражданите“, инициативата „Зеадно в час“, платформата TimeHeroes и проекта „Резиденция Баба“, показват, че единствинеят начин да постигнеш промяна, е да действаш.

Промяната в града...

„Гражданите“ изгражда и промотира едно по-отговорно, вежливо и активно гражданско общество.

Как да подобрим живота в градовете и да помогнем за изграждането на активно гражданско общество? Възможен отговор дава екипът зад приложението „Гражданите“, което свързва активни граждани с институциите и помага за подобряване на градската среда. Чрез него всяка седмица близо 20 000 души изпращат сигнали за нередности и проблеми до всяка община в България.

„Гражданите“ изгражда и промотира едно по-отговорно, вежливо и активно гражданско общество. Правим го чрез уеб платформа, където граждани, заедно с институции, бизнес и медии разрешават ефективно социални проблеми“, казва един от създателите му Стоян Митов.

Над 100 000 души са се регистрирали в платформата от създаването ѝ. „Има стотици разрешени градски проблеми, стотици извинения от хора, които са се провинили, разбрали са грешката си и след това са се извинили. Имаме много по-удовлетворени хора, работещи в администрацията, които ползват платформата „Гражданите“, защото тя маха от бюрокрацията и им помага да са много по-ефективни и полезни на обществото“, заказва за инициативата Стоян.

Екипът, който стои зад платформата, всекидневно получава писма, в които хората казват, че платформата е върнала вярата им в гражданското общество.

... и в селото

„Резиденция Баба“ предлага възможност на младежи от градовете да прекарат по един месец на село при семейство възрастни хора.

Подобряването на условията за живот в градовете привлича в тях много хора от селата. Срещу обезлюдяването на селата е насочен проектът „Резиденция Баба“, който предлага възможност на млади хора да прекарат по един месец на село при семейство възрастни хора. Целта е младежите да внесат живот в обезлюдяващите села и допринасят за запазването и разпространението на българските обичаи и народни традиции, а възрастните хора имат възможност да общуват с млади хора.

„Моят спомен от детството е свързан с летните ваканции на село при баба и дядо. С порастването обаче отдалечаването от селския начин на живот ставаше все по-осезаемо. Приемах емоционално тъхните истории за обезлюдяването на българските села, но вместо да бъда наблюдател, избрах да дам своя принос на място, където има нужда“, разказва доброволецът в инициативата Милица Джанджова.

"Участвам ли в промяната, ще стане" е мотото на четвъртата фаза от кампанията.
"Участвам ли в промяната, ще стане" е мотото на четвъртата фаза от кампанията.

„Резиденция Баба е един житейски и социален експеримент с отворен край, в който главните герои са млади хора от градовете и жители на селата.“

Милица вярва, че въпреки обезлюдяването на селата, все още има какво да се направи за хората там, за тяхното културно наследство и за бъдещето им.

Достъп до качествено образование за всички деца

„Заедно в час“ обучава млади учители и им помага да намерят работа в училища, в които преподавателите не достигат.

Недостигът на мотивирани и квалифицирани учители в малките населени места е сред сериозните проблеми на образованието у нас. С това се бори инициативата „Заедно в час“, която обучава учители и им помага да намерят работа в български училища, в които преподавателите не достигат. Досега в инициативата са се включили над 250 учители, които помагат на близо 10 000 ученици, родени в бедни семейства и в малки населени места, да получат
качествено образование.

„Протестът не е достатъчен, необходимо е да направиш нещо със своите ръце. От нас зависи да донесем промяната“, казва Сава Ташев, учител по английски език и част от проекта. Той е активенн участник в студентските протести и окупацията на Софийския университет през 2013 г.

„Хората, с които се запознах там, изиграха ключова роля в живота ми. Там срещнах хората, които по-късно ми разказаха за „Заедно в час“, мотивираха ме да кандидатствам и ми дадоха тази подкрепа, от която имах нужда“, разказва той. Участниците в инициативата се опитват да дадат на младите хора именно подкрепата, от която имат нужда, защото много от тях се отказват да преподават въпреки че искат, защото никой не застава зад тях.

Доброволците намират своите каузи

TimeHeroes свързва каузи, които се нуждаят от подкрепа, с хора, които даряват времето и уменията си.

Ако искате да дарите труда и времето си, за да помогнете на деца в неравностойно положение, на бездомни животни или на околното среда, TimeHeroes е вашето място. Тя свързва каузи, които се нуждаят от подкрепа, с хора, които даряват времето и уменията си. От 2012г. до днес онлайн платформата е свързала над 55 000 доброволци с близо 1800 каузи от цяла България.

Доброволците към организацията са много различни, но са обединени от желанието да помогнат и да създадат нещо добро. „Доброволчеството е един начин да се обединим и да прекрачим границите на нашите социални балони“, казва Ния Кирякова, която ръководи проектите на платформата.

Доброволчеството променя живота на хиляди хора, разказва тя. „Една дама, счетоводителка, един уикенд решава, че иска да направи нещо ново и отива да бъде доброволец на събитие на хора с множествена склуроза. И това преоббръща живота ѝ – тя променя професията си, записва социални и клинични практики в университета и сега работи като социален работник.“

Посланикът на САЩ Ерик Рубин присъства на представянето на кампанията
Посланикът на САЩ Ерик Рубин присъства на представянето на кампанията

Кампанията „Силата е в теб“ е организирана от рекламната агенция Huts J. Walter Thompson Sofia с подкрепата на посолството на САЩ у нас. Целта ѝ е да популяризира постиженията на българи, които активно работят за развитието на страната и да вдъхнови повече хора да се включат в подобни инициативи. Четвъртата фаза на кампанията носи името „Маса“, защото цели да обедини хора от всички прослойки в българското общество около една маса.

„Кампанията цели да привлече вниманието към българите, които работят за икономическия растеж, просперитета и благоденствието на България“, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин на представянето на новия етап от кампанията. „Тя е поздрав към българите, които активно допринасят за развитието на България и вдъхновение за всички останали.“

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG