Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трупането на имущество е особено важно за повечето българи, гласи изследване


Материалните придобивки са най-важни за по-голямата част от българите
Материалните придобивки са най-важни за по-голямата част от българите

Трупането на материални блага е основен приоритет за 81% от българското население. Това показват резултатите от изследване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, цитирано от БГНЕС.

Общо 56.9% от българите обявяват, че за нищо на света не биха погазили закон, дори от това да имат материална или друга полза. Другите 43.1% обаче имат нагласи за неспазване на законите. Ако не се страхуваха от последствията, те лесно биха нарушили нормите, гласят резултатите от изследването. Те показват, че едва 32% от българи смятат, че законите в страната са добре написани и лесно приложими на практика.

Според БАН изводът от пропорцията е, че голяма част от обществото поставя условие – законите ще бъдат спазвани, ако са адекватни, обслужват интереса на обществто и са приложими на практика.

Ако даден закон пречи - 60% ще го нарушат

Близо 60% са съгласни с твърдението, че ако даден закон им пречи, ще намерят начин да го заобиколят и да постигнат своите цели. Почти 53% от българите мислят, че докато има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност. За над 65% от обществото сивата икономика е най-бързият начин да се изкарат пари.

„В обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и логична реакция на евентуалната пълна с пропуски и несъвършенства законова среда“, гласят изводите на изследователите.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се откроят редица социологически типажи според поведението на хората.

Бунтарите в България са едва 6 на сто

Общо 34% от изследваните български граждани се самоопределят като конформисти. Те се поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него. Само 6% считат себе си за иноватори. Общо 4% се определят като хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали. Всеки десети е социално пасивен, а бунтарите са 6%. Общо 16% се самоопределят като преувеличаващи, а 6% – като особено избухливи.

Според изследването на учените, това разделение на групите в обществото е в резултат на безнаказаността, което следва посегателството върху личната собственост, моделите на управление на публичните и частните бизнес процеси в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG