Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наказателна акция". Протестиращите срещу "Артекс" не се притесняват от исковете


Никола Вапцаров
Никола Вапцаров

Никола Вапцаров и Мариан Башур, срещу които “Артекс” предяви искове за увреждане на репутацията на строителната компанията, определиха образуваните дела като "наказателна акция срещу гражданското общество".

Двамата са сред основните организатори на протестите срещу спрения небостъргач "Златен век". "Артекс" претендира от тях обезщетения за общо 200 000 лв., твърдейки, че те са разпространявали клеветнически и обидни твърдения за компанията.

Според Вапцаров това се прави с цел сплашване. “Това е наказателна акция срещу гражданското общество. Ние винаги сме били внимателни в изказванията си и сме се стараели да не използваме обиди или клевети."

“Нямаме никакви притеснения. Ние повтаряме от година и половина проблемите около сградата и това беше потвърдено от всички институции , а те ни обвиняват, че лъжем”, коментира пред Свободна Европа Мариан Башур от инициативен комитет "Лозенец".

Мариан Башур
Мариан Башур

По-рано в четвъртък стана ясно, че от “Артекс” са предявили пред Софийския градски съд (СГС) искове за общо 200 000 лв. срещу двама от основните организатори на протестите против строежа на небостъргача “Златен век” в столичния кв. “Лозенец” - Мариан Башур и Никола Вапцаров. От строителната компания твърдят, че те са накърнили репутацията на строителната фирма чрез множество свои медийни изявления.

Протестите в кв. “Лозенец” срещу строежа на небостъргача “Златен век” започнаха още през есента на 2017 г. В продължение на две години жители на квартала се опитваха да докажат, че при строителството са допуснати нарушения и че сградата не отговаря на изискванията за височина, заложени в устройствения план на района.

“Всяка дума, която тогава казвахме, беше потвърдена от главния архитект, от кмета на София, така че ние не сме притеснени”, коментира Мариан Башур.

По думите на Вапцаров всеки аргумент по време на протестите е бил юридически издържан. “Ние не носим никаква вина за политиката на „Артекс“, която Свободна Европа много добре отрази – да раздават луксозни апартаменти по данъчна оценка. Те сами се вкараха в този филм. Ако някой е уронил престижа им, то това са те самите”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG