Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антони Христов, който се върна от Холивуд, за да създава перспективи за младите


Антони Христов

Какво може да накара човек с успешна кариера в Холивуд да се върне в България? Възможността да помогне на млади хора да постигнат също толкова успехи тук е отговорът на Антони Христов.

След успешна кариера като художествен директор в анимационното студио Pixar, той се връща в София, за да основе академия за визуално-дигитални изкуства в София. ARC Аcademy ще отвори врати есента и ще посрещне първите студенти, които ще изучават дигитални изкуства, разработка на игри, брандинг и пространствен дизайн.

Целта е младите хора да създадат професионални кръгове и да се развиват в България, вместо да бъдат принудени да бягат в чужбина.

Самият Антони Христов излиза нелегално от България няколко седмици преди да се дипломира от Художествената гимназия в София. Той пристига в САЩ през 1981 г., когато е на 20 години. В началото работи в ресторанти, но постепенно се ориентира към анимацията.

„Намерих една малка рекламна компания, в която ме назначиха. Там правех анимирани телевизионни реклами. Така за пръв път се запознах с анимацията, в Художествената гимназия тогава не се занимавахме с анимация. Така създадох и контакти.“

По-късно той започва работа в Pixar – едно от най-големите студия за анимационни филми в момента, носител на редица награди сред които и Оскар. Името на Антони Христов стои под някои от най-известните анимационни филми на последните десетилетия - „Търсенето на Немо”, „Феноменалните”, „Уоли”.

След големите си успехи обаче той решава да се върне в България. Заедно със специалиста в областта на рекламата Милин Джалалиев в момента той работи по организацията на учебните програми, разписанията и подготовката на техниката преди началото на академичната година в ARC Academy.

Учебната програма е създадена с помощта на партньорските компании и включва придобиване на умения за редица нови и все още малко познати професии в България в индустрии, които се очаква да отбелязват голям ръст в бъдеще.

Преди три години той създава подобна академия в Рим, която още първата година обучава над 100 студенти. Целта е академията в София да се развие по-бързо и в по-голям мащаб.

Той разказва, че е бил изненадан от готовността на редица компании да помогнат и да участват в изграждането на ARC Academy. „Сякаш само чакаха да дойде инициатива от някъде.“ В няколко български висши училища се преподават някои от знанията и уменията, които студентите ще могат да придобият в академията. Никъде обаче няма училище, посветено само на това и в което преподават само професионалисти от практиката, казва Христов.

„Бизнесът тук ни посрещна с отворени обятия. Забелязва се зрялост на българския пазар. Преди години би било неестествено да бъдат събрани тези компании на едно място и да се работи с една цел. Управителите им са със съзнанието, че не могат да си крадат кадрите завинаги и затова са готови да инвестират в подготовката им.“

„Една от мисиите на нашата академия ще бъде именно да помогнем на студентите да си създадат кръг от контакти. Всички наши преподаватели ще бъдат работещи професионалисти от нашите партньорски компании. Затова нашите курсове ще бъдат вечер и през уикенда.“

„Студентите ще могат не само да се учат при нас и да си намират работа, а и да създадат един професионален кръг, който е много важен за младите хора. Ако имаш такъв кръг, шансовете да ти се наложи да заминеш в чужбина са по-малко. Целта е те да имат бъдеще и перспективи тук.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG