Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвъд въглерода". Блумбърг дарява 0.5 млрд. долара за борба с климатичните промени в САЩ


Майкъл Блумбърг
Майкъл Блумбърг

Американският милиардер и филантроп Майкъл Блумбърг обяви, че ще инвестира 500 милиона долара, за да помогне на страната си да намали зависимостта си от изкопаемите енергийни източници и да се бори срещу затоплянето на климата, предаде Франс прес.

Благодарение на въпросните средства до 2030 г. ще стане възможно да бъдат затворени близо 250 електроцентрали, работещи на въглища, както и да бъде спряно активното строителство на газови централи в САЩ.

Това е част от плана на 77-годишния бивш кмет на Ню Йорк, озаглавен "Отвъд въглерода" ("Beyond Carbon"). Мерките в него са определяни като "най-мащабната координирана кампания за борба със затоплянето на климата, която някога е била задействана в САЩ", предава Франс прес.

"Отвъд въглерода" цели да бъде постигната икономика, действаща на 100% с възобновяеми енергии, подкрепяйки местните инициативи и давайки тласък на политически кандидати, за които климатът е приоритет.

"Ние се състезаваме с времето, когато говорим за затоплянето на климата, а в същото време на практика няма никаква надежда за мащабен план за действие на федерално равнище по този проблем през идните години", обяви Блумбърг, цитиран от БТА. По думите му "природата майка не чака нашия политически календар, а ние също не можем да си го позволим".

През 2011 г. Блумбърг обяви план на стойност 500 милиона долара със същото. Ефектът му досега се изразява в затварянето на 289 централи в САЩ, работещи с въглища, припомня АФП. Според американското списание "Форбс" състоянието на Майкъл Блумбърг през миналата година се е оценявало на 55,5 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG