Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурор заличи марката "Телеграф" по сигнал на самия вестник


Фрагмент от първа страница на в. "Телеграф" от петък, 7 юни
Фрагмент от първа страница на в. "Телеграф" от петък, 7 юни

Обвинител от Софийската районна прокуратура (СРП) е разпоредил в края на май на Патентното ведомство да заличи марката „Телеграф“, стояща зад едноименния вестник на депутата от ДПС Делян Пеевски, потвърдиха от СРП пред Свободна Европа.

Парадоксалното в случая е, че постановлението на прокурор Тодор Тодоров е по проверка, образувана по сигнал на главния редактор на самия таблоид – Васил Захариев.

Всъщност прокуратурата е била сезирана във връзка със съществуването на информационен сайт, копиращ почти дословно името на интернет адреса, на който „Телеграф“ публикува всекидневно първата си страница. Разликата е в само три букви – изданието на Пеевски ползва домейна telegraph.bg, докато другият сайт – telegraf.bg.

"Телеграф" заблуждавал читателите, че има общо с "The Telegraph"

Прокурор Тодоров обаче напълно е игнорирал претенциите в сигнала на Захариев, пренасочвайки вниманието си в съвсем друга посока. А именно, че българският в. „Телеграф“ е копирал в интеренет името на британския „The Telegraph”, което „води и до заблуда на потребителите и в Р България, че има нещо общо между двете информационни издания“.

Интересен детайл в случая е обстоятелството, че неизвестният сайт, срещу когото подава сигнал Васил Захариев, всъщност копира готическия шрифт, с който се изписва главата на британското издание. Това обаче явно не е направило впечатление на разследващия.

Марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е наименование на вид информационна машина

Тодоров дори изтъква още един аргумент в подкрепа на решението си да разпоредеи заличаването на марката „Телеграф“: „Отделно от това марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е наименование на вид информационна машина - устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали.“

Постановлението на Тодоров е от 27 май, но изданията на Пеевски „Телеграф“ и „Монитор“ съобщиха за него в петък, тълкувайки го като „мракобесна атака на прокуратурата“.

Очевидно реакцията на двата вестника е направила впечатление и на държавното обвинение, тъй като Софийската градска прокуратура (СГП) вече е изисквала по служебен път преписката по линия на инстанционния контрол. Това, на практика, означава, че изземването не е провокирано от жалба на вестника, а СГП се е самосезирала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG